CRKVAVIJESTI

Papa najavio da će se sljedeći tjedan cijepiti protiv korone

Izjavio je kako svjedočimo „samoubilačkom odbijanju cijepljenja koje ne može objasniti“ i ponovio kako se „danas moramo cijepiti“

Papa Franjo je u razgovoru za talijansku mrežu Canale 5 izjavio da će se cijepiti sljedeći tjedan i pozvao sve da to učine kako bi zaštitili svoje živote, ali i živote ostalih ljudi, prenosi Reuters.

„Vjerujem da bi etički svatko trebao uzeti cjepivo. To je etičan izbor jer se inače kockate sa svojim zdravljem, sa svojim životom, ali i životima drugih“, izjavio je Papa. Rekao je kako cijepljenje u Vatikanu počinje sljedeći tjedan te da je on rezervirao termin. “To treba učiniti”, poručio je.

Dodao je kako postoji „samoubilačko odbijanje cijepljenja koje ne može objasniti“ i ponovio kako se „danas moramo cijepiti“.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere je 21. prosinca 2020.  objavila bilješku u kojoj je za potrebe borbe protiv pandemije dopustila uporabu cjepiva proizvedenih uporabom staničnih linija izvedenih iz tkiva dvaju fetusa pobačenih 1960-ih.

“Moralno je prihvatljivo primiti cjepiva protiv COVID-19 u svrhu čijeg su istraživanja i proizvodnje korištene stanične linije izvedene iz pobačenih fetusa”, stoji u dokumentu Kongregacije.

Zbog situacije s pandemijom “sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti u dobroj savjesti”, nastavlja se u bilješki koju je potpisao pročelnik Kongregacije kardinal Luis Ladaria i njezin tajnik Giacomo Morandi.

Također, u toj bilješci je istaknuto kako uporaba takvih cjepiva “ne sačinjava formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg su izvedene stanice koje se koriste u proizvodnji cjepiva”.

U sastavljanju bilješke autori su se pozvali na tri prethodna teksta napisana na istu temu: izjave Papinske akademije za život iz 2005., naputka Dignitas Personae Kongregacije za nauk vjere iz 2008., te izjave Papinske akademije za život iz 2017..

Kao što je istaknuto u naputku Dignitas Personae postoje različite razine odgovornosti pri korištenju staničnih linija nedopuštenog porijekla, a “odgovornost onih koji donose odluke da one budu korištene nije ista kao i kod onih koji nemaju pravo glasa u odlučivanju”.

Stoga, navodi se u objavljenoj bilješki, “kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna”, tada je “moralno dopušteno primiti cjepivo protiv COVID-19  prilikom čije su proizvodnje i testiranja korištene stanične linije iz pobačenih fetusa”.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er