CRKVAPAPA FRANJO

Papa molitvom u Vatikanskim vrtovima završio molitveni maraton za prestanak pandemije

Papa Franjo završio je molitveni maraton i marijanski mjesec u ponedjeljak 31. svibnja u Vatikanskim vrtovima molitvom krunice pred slikom Gospe koja razvezuje čvorove, prenosi Vatican News.

Molitva je bila izražena u pet nakana koje se odnose na isto toliko čvorova koje valja razvezati, a koji snažno pritišću cijelo čovječanstvo posebno u ovo vrijeme pandemije.

Molitveni maraton, u organizaciji Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, u sklopu kojega je svakoga svibanjskoga dana u 18 sati moljena krunica u 30 svetišta na pet kontinenata, između ostaloga 15. svibnja iz Župe sv. Jakova u Međugorju, Papa je započeo 1. svibnja pred slikom Gospe od pomoći u bazilici Svetog Petra, na što je podsjetio i u današnjem nagovoru u Vatikanskim vrtovima.

Završna molitva krunice počela je svečanom procesijom u kojoj su između ostaloga bili prvopričesnici iz župe koja je prva u Italiji otvorila centar za cijepljenje protiv koronavirusa. Procesiju je predvodio biskup iz njemačkoga Augsburga Bertram Johannes Meier, koji je Gospinu sliku donio u Vatikanske vrtove, a Papa je pred nju zatim položio cvijeće.

Ulje na platnu njemačkoga slikara Johanna Georga Melchiora Schmidtnera, naslikano oko 1700. godine predstavlja Gospu koja razvezuje niz čvorova na bijeloj vrpci koju drže dva anđela, okruženu biblijskim scenama koje se simbolički odnose na nadu, milosrđe i pobjedu nad zlom. Biskup Meier kopiju slike darovao je Papi, koji je je oduvijek pokazivao veliku pobožnost prema tom prikazu Gospe, te je raširio njezino štovanje, posebno u Argentini.

Izborom te slike željelo se označiti posebnu molitvu za Gospin zagovor, kako bi „razvezala“ trpljenje koje je uvjetovalo svijet u ovo doba zdravstvene krize, ali i gospodarske, psihološke te krize društvenih odnosa.

Papa je istaknuo da je prvi čvor koji valja razvezati onaj ranjenih odnosa, usamljenosti i ravnodušja, koji su u ovo vrijeme postali dublji. Drugi je čvor posvećen nezaposlenosti, uz posebnu pozornost prema mladima, ženama, očevima obitelji i onima koji nastoje zaštititi svoje zaposlenike. Treći čvor predstavlja dramu nasilja, posebno onoga u obitelji, u kući, među kućnim zidovima, nad ženama ili koje se očitovalo u društvenim napetostima prouzročenima neizvjesnošću zbog krize.

papa

Četvrti se čvor odnosi na ljudski napredak, koji je znanstveno istraživanje pozvano podupirati, stavljajući zajedno otkrića kako bi bila dostupna svima, a posebno najslabijima i siromašnima. Peti čvor koji treba razriješiti jest pastoral, kako bi lokalne Crkve, župe, oratoriji, pastoralni i evangelizacijski centri mogli ponovno pronaći entuzijazam i novi zamah u cijelom pastoralnom životu, te kako bi se mladi mogli vjenčati i izgraditi obitelj i budućnost.

Pet radosnih otajstava krunice na talijanskom jeziku molile su obitelji a između se molilo Mariju da kod svoga sina Isusa zagovara za pomoć u “raspletanju čvorova”. Slavlje je završilo svečanim krunjenjem Marijine slike uz pjevanje Lauretanskih litanija, kojima je Papa nedavno dodao tri nova zaziva – „Majko milosrđa“, „Majko nade“ i „Utjeho migranata“, i Papinim blagoslovom.

www.medjugorje-news.com

Izvor
ika
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er