CRKVAVIJESTI

Papa Ivan Pavao I. bit će proglašen blaženim početkom rujna

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je planove za proglašenje blaženim pape Ivana Pavla I., koji je rođen kao Albino Luciani u sjevernotalijanskom gradu Forno di Canale (sada Canale d’Agordo) 17. listopada 1912. godine.

Papa Franjo predvodit će misu beatifikacije na Trgu svetog Petra u nedjelju, 4. rujna. Obred beatifikacije pročitat će biskup Renato Marangoni, zajedno s kardinalom Beniaminom Stellom, postulatorom za kauzu za kanonizaciju i dr. Stefanijom Falascom, zamjenicom postulatora piše Vatican News.

„Tijekom beatifikacije tim postulatora dat će Svetom Ocu relikvijar s relikvijama novog blaženika”, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda.

Ulaznice za misu mogu se zatražiti u Prefekturi Papinske kuće.

Papa Ivan Pavao I. obraća se vjernicima na Trgu sv. Petra
Papa Ivan Pavao I. obraća se vjernicima na Trgu sv. Petra

Uoči beatifikacije kardinal Angelo De Donatis predvodit će molitveno bdijenje u bazilici sv. Ivana Lateranskog u subotu, 3. rujna. Generalni vikar Rimske biskupije bdijenje će slaviti u službenom sjedištu rimskoga biskupa – službu koju je Albino Luciani preuzeo 23. rujna 1978. godine. Nakon beatifikacije, misa će se 11. rujna služiti u rodnome gradu pape Ivana Pavla I. na području talijanske biskupije 

Papin generalni vikar za Rimsku biskupiju slavit će bdijenje u bazilici u kojoj se nalazi Stolica rimskog biskupa, koju je Ivan Pavao I. preuzeo 23. rujna 1978. godine.

Nakon proglašenja blaženim, misa će se služiti 11. rujna u rodnom gradu novog blaženika, koji se nalazi na području biskupije Belluno-Feltre.

Papinstvo Ivana Pavla I. bilo je najkraće u modernoj povijesti – sveukupno je trajalo 33 dana. Bio je prvi papa koji je odabrao dvostruko ime, rekavši da je to učinio u čast svoja dva prethodnika: Ivana XXIII. i Pavla VI. Bio je i posljednji u dugom nizu papa rođenih u Italiji, a koji je započeo s Klementom VII. 1523. godine. Svi su njegovi nasljednici – Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo – hvalili čovjeka poznatog kao „nasmijanog papu“.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er