CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Vrijeme za spasenje je kratko

“Svaki trenutak našega života je dragocjeno vrijeme kako bi ljubili Boga i bližnjega, te ušli u život vječni”, poručio je Papa

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, Sveti se Otac osvrnuo na današnje Evanđelje koje nas poziva da pozitivno odgovorimo na Gospodinov poziv i pođemo za Njime. Poruku prenosimo u  cjelosti:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđeoski ulomak današnje nedjelje nam pokazuje, takoreći prelazak svjedoka s Ivana Krstitelja na Isusa. Ivan je bio njegov preteča, pripremio mu je teren i put: sada Isus može započeti svoje poslanje i navještati već prisutno spasenje. Njegovo je propovijedanje sažeto u ovim riječima: ‘Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevstvo Božje; obratite se i vjerujte Evanđelju’. To je poruka koja nas poziva da razmišljamo o dvjema bitnim temama: vremenu i obraćenju.

U ovom Markovom evanđelju vrijeme treba shvatiti kao trajanje povijesti spasenja koje Bog izvodi; dakle vrijeme koje se ‘ispunilo’ je ono u kojem ovo spasenjsko djelo stiže do svoga vrhunca, do punine odjelotvorenja; to je povijesni trenutak u kojem je Bog poslao svoga Sina u svijet i njegovo je Kraljevstvo postalo bliže no ikada. No, spasenje nije automatizam; spasenje je dar ljubavi i kao takav je slobodan i zahtjeva slobodan odgovor: zahtjeva obraćenje.

Radi se, dakle, o tome da se promijeni način razmišljanja i način života: više ne slijediti uzore ovoga svijeta, već onaj Božji, a to je Isus. To je odlučna promjena promatranja i stava. Naime, grijeh je u svijet unio svjetonazor koji teži vlastitom dokazivanju protiv drugih, a čak i protiv Boga i u te svrhe ne zdvaja u tome da se služi lažima i nasiljem.

Svemu tome se suprotstavlja Isusova poruka koja poziva na priznanje da trebamo Boga i njegovu milost; da budemo umjereni prema ovozemaljskim dobrina; da budemo ljubazni i ponizni prema svima; da upoznamo i ostvarimo sebe u susretu i služenju drugima. Za svakoga je od nas to vrijeme u kojem možemo prihvatiti spasenje – kratko: to je trajanje našega života na ovome svijetu. On je dar neizmjerne Božje ljubavi, ali i vrijeme da svoju ljubav prema njemu i dokažemo. Stoga, svaki trenutak našega života je dragocjeno vrijeme kako bi ljubili Boga i bližnjega, te ušli u život vječni.

Povijest našega života ima dva ritma: ono mjerljivo, koje čine sati, dani, godine; i drugo sačinjeno dobima našega razvoja: rođenje, djetinjstvo, mladenaštvo, zrelost, starost, smrt. Svako vrijeme, svaka faza ima vlastitu vrijednost i može biti povlašteno vrijeme susreta s Gospodinom. Vjera nam pomaže otkriti duhovno značenje tih vremena.

Svako od njih sadrži osobiti Gospodinov poziv, kojemu možemo odgovoriti pozitivno ili negativno. U Evanđelju vidimo kako su odgovorili Šimun, Andrija, Jakov i Ivan: bili su to zreli ljudi, imali su svoj posao kao ribari, život i obitelj… no ipak, kad je Isus prošao i pozvao ih, ‘odmah ostaviše mreže i pođoše za Njim’.

Djevica Marija neka nam svakoga dana, svakoga trenutka pomogne živjeti kao vrijeme spasenja u kojem Gospodin prolazi i zove nas da ga slijedimo. Neka nam pomogne obratiti se od mentaliteta ovoga svijeta k mentalitetu ljubavi i služenja. 

Papa molio za beskućnika pronađenog mrtvog blizu Trga sv. Petra

Nakon molitve Anđeo Gospodnji, u nedjelju 24. siječnja papa Franjo pomolio se za beskućnika iz Nigerije pronađenog mrtvog u blizini Trga sv. Petra.

Sveti Otac podsjetio je da je 20. siječnja 46-godišnji Nigerijac bez krova nad glavom po imenu Edwin pronađen mrtav od hladnoće nedaleko od Trga sv. Petra. Njegova je nedaća slična onoj mnogih drugih beskućnika koji su nedavno umrli u Rimu pod istim dramatičnim okolnostima, rekao je Papa. Pozvao je na molitvu za Edwina i sam zastao nekoliko trenutaka u molitvi.

Papa je rekao da je danas i spomendan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, podsjetivši da je dan ranije objavljena njegova poruka za 55. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, koji se ove godine obilježava o temi „Dođi i vidi (Iv 1,46). Komunicirati susrećući ljude tamo gdje jesu i kakvi jesu“. Potaknuo je sve novinare i komunikatore da odu i vide, čak i tamo gdje nitko ne želi ići, i da svjedoče istinu.

Sveti Otac spomenuo je da će se u ponedjeljak 25. siječnja popodne u bazilici Svetog Pavla izvan zidina moliti Večernja blagdana Obraćenja svetog Pavla na kraju Tjedna molitve za jedinstvo kršćana zajedno s predstavnicima drugih Crkava i crkvenih zajednica, pozvavši sve da se duhovno priključe molitvi.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er