VJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Utecite se zagovoru ove svetice kako bi oružje na europskom kontinentu umuknulo

Prisjetivši se poljske kraljice svete Hedvige, utemeljiteljice Jagelonskog sveučilišta, papa Franjo je nakon kateheze na općoj audijenciji zamolio poljske vjernike neka se utječu njenom zagovoru kako bi oružje umuknulo na europskome kontinentu.

Život svete Hedvige isprepleten je s poviješću Poljske i Europe. Sveta Hedviga, rođena 1174. godine, potječe iz bavarske obitelji. Kraljica Poljske veliki je dio svojih prihoda izdvajala za siromašne. Provodila je sate intenzivne molitve pred “crnim raspelom” katedrale u Wawelu.

Njezin sin, Henrik Pobožni, 1241. godine sa svojim se postrojbama suprotstavio i pružio snažan otpor invaziji Tatara. Hedviga ulijeva hrabrost i preporuča bitku kod Legnice Kristu raspetom. Henrik Pobožni umire tijekom bitke, ali Tatari su prisiljeni na povlačenje i mir se vraća u zemlje Šleske i Poljske. Osnivačica Jagelonskog sveučilišta u Krakovu, tom je sveučilištu dala svoje zlatno žezlo jer je više voljela drveno.

Obraćajući se poljskim vjernicima, papa Franjo je na općoj audijenciji potaknuo neka zatraže njen zagovor za mir.

“Tijekom njezine kanonizacije, sveti Ivan Pavao II. podsjetio je da se zahvaljujući njoj Poljska ujedinila s Litvom i Rusijom. Uzdajte se u njezin zagovor, moleći poput nje podno križa za mir u Europi”.

Papa Ivan Pavao II. je 1997. u Krakovu naglasio kako ugled svete Hedvige nije proizašao iz kraljevskih znakovlja, već iz snage duha, dubine uma i osjetljivosti srca.

“‘Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.’“ (Mt 20, 25-26). Ove su Kristove riječi duboko prodrle u savjest mlade vladarice anžuvinske loze… Njezin društveni položaj, njezini talenti, sav svoj privatni život potpuno je ponudila u službi Kristu, a kad je morala zavladati, posvetila je i svoj život službi povjerenih joj ljudi“.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er