PAPA FRANJO

Papa Franjo upozorio: Ne ubija se u ime Boga!

Papa Franjo je na općoj audijenciji u srijedu, 19. travnja, govorio o svjedočanstvu mučenika koji nisu heroji nego zreli kršćani u vjeri i koji su danas, kako je ponovno istaknuo, brojniji nego u prvim stoljećima. Među njima se Sveti Otac spomenuo misionarki ljubavi ubijenih u Jemenu

Jedanaestu katehezu o apostolskom žaru, održanu na današnjoj općoj audijenciji srijedom, papa Franjo je posvetio mučenicima. Svjedoci evanđelja sve do prolijevanja krvi; ne heroji – napomenuo je Papa – nego muškarci i žene koji su za Krista dali svoj život; oni su zreli i izvrsni plodovi vinograda Gospodnjega, koji je Crkva.

Prvi je bio đakon Stjepan, koji je kamenovan izvan jeruzalemskih zidina – podsjetio je papa Franjo, te spomenuo svetog Augustina koji često naglašava dinamiku zahvalnosti i besplatnog uzvraćanja na daru. Govoreći o svetom Lovri, hiponski biskup objašnjava kako je taj mladi đakon shvatio i proveo u djelo ono što je Krist učinio za ljude, volio ga je u svojemu životu i nasljedovao ga je u njegovoj smrti. U njemu se, stoga, očituje dinamika zahvalnosti i besplatnoga uzvraćanja na dar.

Kršćani su pozvani na svjedočanstvo života

Danas su mučenici brojniji nego u prvim stoljećima – ponovno je istaknuo Papa. Oni su brojni kršćani koji su zbog ispovijedanja kršćanske vjere bili izbačeni iz društva ili su bili zatvoreni. Kako ističe Drugi vatikanski sabor, oni postaju slični Kristu u prolijevanju krvi te njihovu smrt Crkva cijeni kao osobiti dar i najveći dokaz ljubavi.

Mučenici, nasljedujući Isusa i njegovom milošću, čine da nasilje onih koji odbijaju navještaj postane velika, najveća prilika za ljubav, koja ide sve do toga da praštaju svojim mučiteljima.

Zadržavši se na praštanju mučenika svojim mučiteljima, Sveti je Otac ponovio, kako stoji u dogmatskoj konstituciji Lumen gentium, da iako se samo od malobrojnih traži mučeništvo, „treba da svi budu pripravni priznati Krista pred ljudima i slijediti ga na putu križa za vrijeme progona, bez kojih Crkva nije nikada“ (Konst. Lumen gentium, 42). Potom je napomenuo također da su danas progoni brojni te istaknuo poruku koju mučenici daju vjernicima.

Mučenici nam pokazuju da je svaki kršćanin pozvan na svjedočanstvo života, pa i kada ono ne ide do prolijevanja krvi, čineći, po uzoru na Isusa, samog sebe darom Bogu i svojoj braći.

Mučenici XXI. stoljeća

Među brojnim kršćanskim svjedocima, prisutnima – kako je rekao – u svakom kutku svijeta, papa Franjo je spomenuo one ubijene u Jemenu, zemlji koja je godinama ranjavana strašnim, zaboravljenim ratom koji je odnio toliko ljudskih života i zbog kojega i danas trpe mnogi, posebno djeca.

Upravo je u toj zemlji bilo svijetlih svjedočanstava vjere, poput onoga Misionarki ljubavi koje su tamo dale svoj život. I danas su prisutne u Jemenu, gdje pružaju pomoć bolesnim starijim osobama i osobama s invaliditetom. Neke su od njih podnijele mučeništvo, ali druge nastavljaju, riskiraju život ali idu dalje. Te redovnice prihvaćaju sve, bez obzira na vjeru, jer milosrđe i bratstvo nemaju granica.

Misionarke ljubavi ubijene u Jemenu zajedno s muslimanskim vjernicima

Papa se pritom spomenuo sestre Alette, sestre Zelije i sestre Michael, koje je u srpnju 1998. godine, na povratku kući nakon mise, ubio fanatik zato što su bile kršćanke; kao i sestre Anselme, sestre Marguerite, sestre Reginette i sestre Judith, koje su u ožujku 2016. ubijene zajedno s nekoliko laika koji su im pomagali u djelima ljubavi prema posljednjima. To su mučenici našega vremena – istaknuo je Papa te dodao da je među ubijenim laicima bilo i muslimanskih vjernika koji su radili sa sestrama, prenosi Vatican News.

Dirljivo je vidjeti kako svjedočanstvo krvi može povezati osobe različitih religija. Nikada se ne smije ubijati u ime Boga, jer za njega smo svi braća i sestre. Ali zajedno možemo dati svoj život za druge.

Molimo, dakle, da se ne umorimo svjedočiti evanđelje ni u vremenima nevolje – potaknuo je papa Franjo te poželio da svi sveti mučenici i svete mučenice budu sjeme mira i pomirenja među narodima za svijet u kojemu će biti više ljudskosti i bratstva.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er