PAPA FRANJO

Papa Franjo upozorio: Bez hrabrosti da se zaustavi rat svijet ide prema ponoru

U Demokratskoj Republici Kongo i u Južnom Sudanu, zemljama koje su nedavno bile odredište njegova apostolskoga putovanja, Papa je s tamošnjim isusovcima podijelio svoju zabrinutost zbog sukobā u svijetu te potaknuo sinodsku raspravu u tim zemljama kako bi bile zaštićene od nezakonitoga iskorištavanja. Cijeli je razgovor objavljen u časopisu „La Civiltà Cattolica”

Sukobi, okrutnost nasilja, zaštita prirodne baštine, nevolje Crkve, san za Afriku – neke su od tema o kojima je papa Franjo razgovarao na susretima s isusovcima tijekom apostolskoga putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, koji su postali stalni događaji na dnevnom redu njegovih putovanja. Razgovori su objavljeni u časopisu Družbe Isusove „La Civiltà Cattolica”, u članku koji potpisuje pater Antonio Spadaro.

Cijeli je svijet u ratu, hoće li biti hrabrosti da se zaustavimo?

U četvrtak, 2. veljače, 82 aktivna isusovca koji djeluju u Demokratskoj Republici Kongo, predvođeni provincijalom patrom Rigobertom Kyunguom, susreli su se sa Svetim Ocem u nuncijaturi u Kinshasi. Među njima je bio također isusovac Donat Bafuidinsoni, biskup Inonga. U okviru razgovora veliku je pozornost privuklo pitanje poslanja pomirenja i pravednosti.

Ovdje je snažna tema sukoba, borbi među frakcijama. Ali, otvorimo oči prema svijetu: cijeli je svijet u ratu! – istaknuo je Papa podsjećajući na stanje u Siriji, Jemenu, Mjanmaru, Latinskoj Americi, Ukrajini. Hoće li čovječanstvo imati hrabrosti, snage i čak priliku vratiti se natrag? Idemo sve dalje, dalje prema ponoru – kazao je te dodao – Pitanje je to koje si postavljam. Teško mi je to reći, ali pomalo sam pesimist.

Proizvodnja oružja, teško je zaustaviti tu katastrofu

Danas se doista čini da je glavni problem proizvodnja oružja. U svijetu ima još toliko gladi, a mi i dalje proizvodimo oružje. Teško je vratiti se natrag iz te katastrofe. Da ne govorimo o nuklearnom oružju! – istaknuo je papa Franjo te kazao da još uvijek vjeruje u djelo uvjeravanja. Spomenuo se svjedočanstava žrtava nasilja nezamislive okrutnosti, koja su ga pogodila, te i isusovcima u Južnom Sudanu kazao da je danas naša kultura također poganska kultura rata, u kojoj je važno koliko imaš oružja. Sve su to oblici poganstva.

Zaštita okoliša

Osvrnuo se i na temu okoliša, sa svim gospodarskim posljedicama, budući da je bazen rijeke Kongo, druga zelena pluća našega planeta nakon Amazonije, ugrožen krčenjem šuma, onečišćenjem te intenzivnim i nezakonitim iskorištavanjem. Potaknut pitanjem može li se održati sinoda o tom području, poput one o Amazoniji, Papa je odgovorio da sinode neće biti, ali da bi svakako bilo dobro da se biskupska konferencija sinodski zauzme na lokalnoj razini, upravo zato što ravnoteža planeta ovisi i o zdravlju bioma u Kongu.

Crkva nije multinacionalna kompanija duhovnosti

Papa se potom prisjetio liturgijskih slavlja na kojima je sudjelovao tijekom pohoda toj zemlji, te pohvalio kongoanski obred jer je – kako je rekao – to umjetničko djelo, remek-djelo, ostvareno kao poetska, kreativna stvarnost. Ponovno istaknuvši Crkvu kao poljsku bolnicu, kazao je da je jedna od najružnijih stvari u Crkvi autoritarnost, ogledalo društva ranjenoga svjetovnošću i korupcijom. Crkva nije multinacionalna kompanija duhovnosti – dodao je – Pogledajte svetce! Valja liječiti, brinuti o ranama koje svijet proživljava! Služite ljudima! – potaknuo ih je te objasnio – Riječ ‘služiti’ vrlo je ignacijanska. U svemu ljubiti i služiti, moto je svetoga Ignacija. Želim Crkvu služenja – napomenuo je papa Franjo.

Obljetnica Nicejskoga sabora

Govorilo se i o pripremama za 1700. obljetnicu prvoga Nicejskog sabora, koja se obilježava 2025. godine. S tim je u vezi Sveti Otac rekao da su u tijeku pripreme u suradnji s ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejom, kako bi tu obljetnicu proslavili „kao braća“, u nadi da će se postići dogovor o datumu Uskrsa, piše Vatican News.

Ponovno je potaknuta i tema o ostavci. Papa Franjo ne smatra da bi pape koji daju ostavke trebali postati normalna stvar. Benedikt je imao hrabrosti to učiniti, jer se zbog zdravlja nije osjećao sposobnim nastaviti. Ja za sada nemam to u programu. Mislim da je služba Pape ad vitam. Ne vidim razlog zbog kojega ne bi trebalo biti tako – rekao je te napomenuo da isto tako misli i za ulogu vrhovnoga poglavara Družbe. Da, – dodao je – u tomu sam konzervativac.

Africi su potrebni nekorumpirani političari

U Južnom Sudanu, Papa se 4. veljače u Jubi susreo s 11 isusovaca, koji djeluju u toj zemlji, i patrom Kizitom Kiyimbom, superiorom Provincije istočne Afrike, koja obuhvaća Sudan, Južni Sudan, Etiopiju, Ugandu, Keniju i Tanzaniju. Afrika treba rasti, ne smije ju se iskorištavati – to je Papin san koji je izrazio za taj kontinent, a to je i tema o kojoj je već razgovarao u studenom prošle godine, u prigodi susreta, putem interneta, s afričkim studentima.

Africi trebaju političari koji su dobri, inteligentni, koji daju da njihove zemlje rastu – kazao je. Političari koji se ne daju zavesti, ponajviše korupcijom. Politička korupcija ne ostavlja prostora za rast zemlje, ona ju uništava – ponovio je Papa svojoj subraći.

P. Arrupe, nastavlja se postupak za beatifikaciju

S isusovcima u Južnom Sudanu razgovarao je i o postupku za beatifikaciju patra Pedra Arrupea, koji je bio vrhovni poglavar Družbe od 1965. do 1983. godine. Njegova kauza ide naprijed – rekao je – jer jedna je faza već završena. Najveći se problem odnosi na spise patra Arrupea. Mnogo je pisao i valja sve pročitati, a to usporava postupak.

Spominjući se patra Arrupea Sveti je Otac istaknuo važnost molitve koja je uvijek utjelovljena u potrebama stvarnosti u koju smo uronjeni. Bojim se propovjednika molitve koji mole apstraktne, teoretske molitve, koji govore, govore, ali praznim riječima – napomenuo je papa Franjo te potaknuo svoju subraću na onu molitvu koju je, zajedno s hrabrošću i nježnošću, sveti Ignacije želio kod isusovaca.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er