PAPA FRANJO

Papa Franjo stigao na “pokorničko hodočašće” u Kanadu

Papa Franjo stigao je 24. srpnja u kanadsku međunarodnu zračnu luku Edmonton, započevši svoje “pokorničko hodočašće” kojim nastavlja put pomirenja započet posljednjih mjeseci s Métisima, Inuitima i s Prvim Narodima, najbrojnijim predstavnicima autohtonoga stanovništva koje trpi posljedice politike kulturne aimilacije.

U tijeku 37. apostolskog putovanja, pod geslom „Hodimo zajedno“, Papa će do 30. srpnja posjetiti Edmonton, Québec i Iqaluit.

Papu su zračnoj luci dočekali visoki crkveni i državni predstavnici – kanadski premijer Justin Trudeau i generalna guvernerka Mary Simon, također pripadnica autohtonih naroda, te veliki poglavica George Arcand. Kratka službena svečanost dobrodošlice počela je glazbenom točkom autohtonih naroda, razmjenom darova s njihovim vođama te pozdravima i članova Papine pratnje, među kojima su i dvojica kurijalnih kardinala podrijetlom iz Kanade – prefekt Dikasterija za biskupe Marc Ouellet i prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja Michael Czerny.

Nakon privatnoga razgovora s premijerom i generalnom guvernerkom Papa se uputio u Sjemenište sv. Josipa gdje će se odmoriti od puta.

Prvi javni događaj je u ponedjeljak 25. srpnja kada će se Papa u gradu Maskwaci, 70-ak kilometara sjeverno od Edmontona, glavnoga grada pokrajine Alberta, susresti s predstavnicima autohtonih naroda i uputiti svoj prvi govor. Istoga dana u poslijepodnevnim satima susrest će se s pripadnicima autohtonih naroda i članovima župne zajednice Presvetog Srca u Edmontonu, te im također uputiti govor.

Papa Franjo je drugi papa koji dolazi na kanadski teritorij. Prije njega bila su tri apostolska putovanja Ivana Pavla II. – 1984., 1987. i 2002. godine.

U središtu ovoga pohoda uz izražavanje blizine autohtonim narodima je i susret s Crkvom u Kanadi koja se, kao i u mnogim zemljama, suočava s izazovom sekularizacije.

IKA

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er