CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Spreman sam preuzeti rizik i zakoračiti u “herezu” da bi…

Papa Franjo vjeruje da je „ljudsko bratstvo“ s ljudima drugih vjera važno, prihvaćajući kritike na svoj račun, te je izjavio da su optužbe da djeluje protiv „katoličke doktrine“ i da je čak na granici da počini herezu „rizik“ koji je spreman poduzeti da krene naprijed prema „ljudskom bratstvu“ s vjernicima drugih religija.

„Ljudsko bratstvo je važno, činjenica je da smo mi svi kao ljudi braća (i sestre) i moramo ići naprijed s drugim religijama“, rekao je papa 8. ožujka razgovarajući s novinarima u zrakoplovu koji se vraćao s apostolskog putovanja iz Iraka.

„Drugi vatikanski koncil je učinio veliki korak u tome, a također i institucije nakon njega, Vijeće za jedinstvo kršćana i Vijeće za međureligijski dijalog”, nastavio je papa.

„Danas nas prati kardinal (Miguel) Ayuso. Čovjek si, dijete si Božje i moj si brat, i točka! To bi trebao biti najveći pokazatelj koliko puta moramo riskirati da poduzmemo ovaj korak”, rekao je papa.

U tome je trenutku papa spomenuo rizike koje je spreman poduzeti.

„Znate da postoje neke kritike: da papa nije hrabar, da je nesmotrena osoba koja poduzima korake protiv katoličke doktrine, da je na korak od hereze, da u svemu tome postoje rizici. Ali te se odluke uvijek donesene u molitvi, u dijalogu, u traženju savjeta, u refleksiji. One nisu neki hirovi, nego su smjernice koje i Koncil naučava”, rekao je.

Papa je izrekao taj komentar dok je odgovarao na pitanje o svom sastanku prije dvije godine u Abu Dhabiju s imamom iz Al Azhare šeikom Al Tayyebom, gdje su i papa i imam potpisali kontroverznu Deklaraciju o ljudskom bratstvu, koja se ponekad naziva i izjavom iz Abu Dhabija.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da su „pluralizam i raznolikost religija Božja volja“. U dokumentu se niti u jednom paragrafu ne spominje Isusovo ime.

Veliki broj uglednih katoličkih klerika i znanstvenika je reagirao optužujući papu Franju da je počinio herezu. U otvorenom pismu papi u travnju 2019. optužili su ga da podupire ideju kojom „ne samo da Bog dopušta, nego jamčano želi, pluralizam i raznolikost religija, kršćanskih i nekršćanskih“.

Citirali su razne biblijske odlomke koji proturječe stajalištu (Deklaracije) koje je Papa potpisao. Ti biblijski odlomci uključuju odlomak iz Evanđelja po Ivanu u kojem Krist kaže „Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni“, kao i odlomak iz Djela apostolskih u kojemu se kaže da je Krist „kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti“.

Dva mjeseca nakon ove optužbe, kardinal Raymond Burke i biskup Athanasius Schneider, zajedno su s nekoliko drugih biskupa, objavili u lipnju 2019. javnu izjavu o istinama vjere, čiji se sadržaj jasno poziva na kontroverznu deklaraciju koju je papa Franjo potpisao u Abu Dhabiju.

„Religija rođena iz vjere u Isusa Krista, utjelovljenog Božjeg Sina i jedinog Spasitelja čovječanstva, jedina je religija koju Bog jamačno želi“, navode biskupi u svojoj deklaraciji.

Tijekom svoga putovanja u Iraku, papa se susreo s velikim ajatolahom Alijem al Sistanijem, jednim od najutjecajnijih osoba šijitskog islama.

Tijekom povratka u Rim, papa je Sistanija nazvao „velikim, mudrim čovjekom, Božjim čovjekom“.

„Ustao je da me pozdravi, dva puta, skroman i mudar čovjek, a mojoj je duši koristio ovaj sastanak. On je svjetionik svjetlosti, a tih mudraca ima svugdje jer je Božja mudrost raspršena po cijelom svijetu. Isto je i sa svecima koji nisu samo na oltarima. To se događa svaki dan, posebno kod onih koje nazivam svecima iz susjedstva, muškarci i žene koji dosljedno žive svoju vjeru, kakva god ona bila”, rekao je papa.

Izvor

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er