PAPA FRANJO

Papa Franjo: S đavlom se ne može razgovarati

“Molitva i ponizno oslanjanje na Gospodina najjače je oružje protiv iskušenja”, rekao je papa Franjo , dodajući da kada je riječ o duhovnom ratu, ne možete razgovarati s đavlom. Obraćajući se svećenstvu i vjernicima u propovijedi u listopadu 2017. u kapeli svoje rezidencije u Svetoj Marti, Papa je nazvao đavla specijalistom za prijevaru, koji vam “sve obećava, a ostavlja vas gole”.

U slabostima iskušenja koje svi doživljavamo, rekao je, ključ nije „sakriti se“ od Gospodina, nego tražiti njegovu milost kada smo na kušnji i tražiti njegovo oproštenje ako padnemo. Kušnje nas navode da se sakrijemo od Gospodina, tako da ostajemo sa svojom “greškom”, svojim “grijehom”, svojom “pokvarenošću”. Komentirajući prvo čitanje iz Knjige Postanka, papa Franjo se usredotočio na kušnju Adama i Eve, a zatim se osvrnuo na onu Isusovu u pustinji, piše Aleteia

U izvješću Postanka, đavao se pojavljuje u obliku zmije: on je “privlačan” i svojim lukavstvom nastoji “prevariti”. U tome je on specijalist, on je “otac laži”, “lažov”. Dakle, on zna kako prevariti i kako “prevariti” ljude. To je ono što je učinio s Evom: učinio je da se “osjeća dobro”, objasnio je Papa, i tako je započeo dijalog s njom; i, korak po korak, Sotona ju je vodio kamo je htio. S Isusom je drugačije; završilo je loše za đavla, rekao je Papa.

“On pokušava razgovarati” s Kristom, jer kad đavao zavede čovjeka, on to čini dijalogom.” Pokušava ga prevariti, ali Isus ne popušta. Tada se đavao otkriva tko je. Isus mu odgovara, ne svojim riječima, već Riječju Božjom, jer “ne možete razgovarati s đavlom”; završit ćete, poput Adama i Eve, “goli”: “Đavo je loš platiša, ne plaća dobro. On je varalica! Obećava ti sve i ostavlja te golog. I Isus je završio gol, ali na križu, kroz poslušnost Ocu: to je drugačiji put. Zmija, đavao je lukav: s đavlom se ne može razgovarati. Svi znamo što su iskušenja, svi znamo, jer svi ih imamo. Toliko iskušenja! Taštine, ponosa, pohlepe, pohlepe… toliko toga!”

Danas se, rekao je Papa, mnogo govori o korupciji; i za to također trebamo moliti Gospodina za pomoć: “U svijetu ima toliko pokvarenih ljudi, pokvarenih ‘velikih riba’ o čijim životima čitamo u novinama. Možda su počeli s nekom sitnicom, ne znam, možda nisu dobro namjestili vagu. Što je bio kilogram… ne, neka bude 900 grama, ali to će izgledati kao kilogram. Korupcija počinje u malim stvarima poput ove, dijalogom: ‘Ne, nije istina da će ti ovo voće naštetiti. Pojedi, dobro je! To je sitnica, nitko neće primijetiti. Učini to! Učini to!’ I malo po malo, malo po malo, padate u grijeh, padate u pokvarenost.”

Ako želiš biti pobjednik, nikad se ne skrivaj od Gospodina, rekao je Papa, da ne budemo zavedeni – da ne kažemo ludi – da kad smo u kušnji imamo „oči otvorene“ i znamo moliti Gospodina za pomoć, „jer ne možemo učinimo to sami.” Adam i Eva sakrili su se od Gospodina; naprotiv, potrebna je Isusova milost da bi se “okrenuo i tražio oproštenje”.

„U kušnji se ne razgovara, već se moli: ‘Pomozi mi, Gospodine, slab sam. Ne želim se skrivati ​​od tebe.’ Ovo je hrabrost, ovo je pobjeda. Kad započnete dijalog, završite svladani, poraženi. Neka nam Gospodin udijeli tu milost i neka nas prati u ovoj hrabrosti. A ako smo prevareni zbog svoje slabosti u iskušenju, neka nam podari hrabrosti da ustanemo i idemo naprijed. Zbog toga je Isus došao, zbog toga.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er