CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo ovom izjavom razljutio Belgiju – negodovao i dio biskupa

Riječi pape Franje protiv pobačaja izazvale su buru među belgijskim vlastima i liječnicima, a čak su se i neki lokalni biskupi ogradili od Papinih riječi.

Dana 3. listopada 2024., pred parlamentom, belgijski premijer Alexander De Croo opisao je kao “neprihvatljive” primjedbe pape Franje o pobačaju tijekom njegova posjeta Belgiji (26. – 29. rujna). Sa svojim izjavama koje su izazvale žestoku polemiku – i određenu nelagodu unutar belgijskog episkopata – premijer je pozvao apostolskog nuncija (papinog predstavnika u zemlji) za objašnjenje.

“Papa je dao određene izjave koje nisu prihvatljive”, požalio se belgijski premijer, prema web stranici Cathobel, koja izvještava o užarenim razmjenama u dvorani u vezi s Papinim posjetom Belgiji, prenosi Aleteia.

Tijekom posjeta Bruxellesu papa Franjo je u subotu ujutro odao počast kralju Baudouinu u kraljevskoj kripti crkve Notre-Dame de Laeken. Pohvalio je suverena koji je 1990. odlučio “napustiti svoje mjesto kralja kako ne bi potpisao ubojiti zakon”. Sutradan je na misnom slavlju pred oko 40.000 vjernika najavio da će po povratku u Rim pokrenuti akciju za proglašenje blaženim preminulog kralja. A u zrakoplovu za povratak u Rim, papa Franjo je inzistirao na tome da je “abortus ubojstvo” i opisao liječnike koji obavljaju abortus kao “plaćene ubojice”.

Papa je dosljedno bio prilično jasan u svojoj osudi pobačaja; uz opis “ubojica”, također je rekao, na primjer, da je abortus “kao Spartanci, ali s ‘više znanosti’.”

“Nema lekcija za naučiti”

Ove su primjedbe izazvale bijes među nekim zastupnicima (članovima parlamenta), izvještava Cathobel. Na primjer, zastupnica stranke Ecolo Sara Schiltz komentirala je da se “on odlučuje umiješati u nacionalnu raspravu koja je predmet intenzivnih rasprava u Saveznom parlamentu”, misleći na tekuće rasprave o produljenju zakonske granice za pobačaj na 18 tjedana. Socijalistička zastupnica Caroline Désir pitala je premijera je li pozvao apostolskog nuncija da osudi izjave poglavara Katoličke crkve, tvrdeći da je Papa “instrumentalizirao svoj posjet kako bi iznio svoje najretrogradnije i patrijarhalne pozicije prema ženama”.

Uz konkretne komentare o pobačaju, Papin posjet obilježio je i njegov susret na Katoličkom sveučilištu u Louvainu, gdje su mu postavljena pitanja o ulozi i mjestu žene u Crkvi i društvu. Razočaran Papinim odgovorom, UCLouvain je u priopćenju za tisak izrazio svoje “nerazumijevanje i neodobravanje” Papinog “determinističkog i reduktivnog” stava.

U odgovoru Saboru premijer je pojasnio da je pozvao apostolskog nuncija nadbiskupa Franca Coppolu. “Nemamo što naučiti o načinu na koji naši saborski zastupnici demokratski donose zakone”, ustvrdio je, dodavši da je “vrijeme kada je Crkva diktirala zakone u našoj zemlji, srećom, davno iza nas”. Potom je zatražio poštovanje prema liječnicima “koji rade svoj posao unutar zakonskih okvira” i prema ženama “koje moraju moći slobodno raspolagati svojim tijelom, i to bez uplitanja Crkve!”

Bijes liječnika, ne samo u Belgiji

U Belgiji je nekoliko liječnika osudilo riječi poglavara Katoličke crkve. Rektor Sveučilišta VUB i Sveučilišne bolnice UZ u Bruxellesu nazvao ih je uvredom za belgijsko medicinsko osoblje i građane. Jan Danckaert također je osudio činjenicu da strani šef države treba sebi prisvojiti pravo napadati zakon u drugoj zemlji. Pozvao je saveznu vladu da papina veleposlanika u Belgiji pozove na odgovornost. Papine riječi o pobačaju izazvale su reakcije izvan Belgije. U Italiji, na primjer, Torinski liječnički zbor pisao je talijanskim ministrima zdravstva i vanjskih poslova tražeći reakciju. Za Udrugu je izraz “plaćeni ubojice” koji se koristi za opisivanje liječnika koji obavljaju pobačaje “žig sramote medicinske profesije”.

Negodovali su i belgijski biskupi

I unutar belgijskog episkopata Papine riječi nisu naišle na jednodušno odobravanje. Na stranicama biskupije Namur možete pročitati reakciju biskupa Warina na papin govor o mjestu žena i pobačaja. “On je izazvao kontroverzu. Moramo prihvatiti naše društvo takvo kakvo jest. Kršćansko svjedočenje mora biti poniznije. Siguran sam da Papa ne piše sve svoje govore, ali morate uzeti u obzir kontekst zemlje u kojoj se nalazite.” “Biskupi nikada nisu tražili beatifikaciju kralja Baudouina”, rekao je biskup Guy Harpigny iz biskupije Tournai, za Notélé Belgique. Iako se složio sa suštinom Papinih primjedbi o pobačaju, ipak je smatrao da je “liječnike i ginekologe nazivati ​​’plaćenim ubojicama’ pomalo snažno.”

Također je Papine opaske vratio na moralnu razinu. “Nema posla komentirati ono što se događa u Belgiji na parlamentarnoj razini. To nije za njega.” Prošle je nedjelje, pred 40.000 vjernika, poglavar Katoličke crkve izričito zamolio biskupe da se uključe u stvar za proglašenje blaženim svog bivšeg monarha. “Poslušat ćemo, naravno; mi smo biskupi“, rekao je biskup Guy Harpigny.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er