VJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Ovo su razlozi zbog kojih bismo trebali moliti Križni put

Pobožnost Križnoga puta može se uvijek moliti, no najčešće se moli u korizmi, a posebno utorkom i petkom. Papa Franjo donosi nam osam razloga zbog kojih bismo trebali sudjelovati u pobožnosti Križnog puta.

1. Pomaže nam da stavimo svoje povjerenje u Gospodina

„U Kristovu je križu prisutna sveukupna ljubav Božja, njegovo neizmjerno milosrđe. To je ljubav u koju se možemo pouzdati, kojoj možemo vjerovati. Imajmo povjerenja u Isusa, povjerimo se Njemu jer On nikoga nikada nije iznevjerio. Samo u Kristu umrlom i uskrsnulom pronalazimo spasenje i otkupljenje.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

2. Uvodi nas u Povijest

„Ti, poput koga želiš biti?… Poput Pilata, Cirenca, Marije? Isus te sada promatra i kaže ti: Želiš mi pomoći nositi križ? Braćo i sestre: sa svom svojom mladenačkom snagom, što Mu odgovaraš?“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

3. Podsjeća nas da Isus pati s nama

„U Kristovu je križu obuhvaćena patnja, grijeh čovječanstva, također i naš grijeh. On sve to prihvaća s raširenim rukama, stavlja naše križeve na svoja leđa i kaže nam: ‘Hrabro! Nisi sam dok ih nosiš! Ja ih nosim s tobom. Ja sam pobijedio smrt i došao sam udijeliti ti nadu, darovati ti život.’“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

4. Potiče nas na djelovanje

„Kristov nas križ također poziva da se zarazimo tom ljubavlju, poučava nas da uvijek promatramo druge milosrdno i s ljubavlju, iznad svega one koji pate, kojima je potrebna pomoć, koji očekuju jednu riječ, jednu gestu.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

5. Pomaže nam da se odlučimo se za Krista

„Križ je također sud: Bog nas sudi tako što nas ljubi. Zapamtimo ovo: Bog nam presuđuje ljubeći nas. Ako prihvatim Njegovu ljubav, spašen sam. Ako ju odbijem, osuđen sam, ne od Njega, nego od samoga sebe. Jer Bog ne osuđuje, on samo voli i spašava.“ (Križni put u Koloseumu, Veliki petak, 29. ožujka 2013.)

6. Otkriva Božji odgovor na zlo u svijetu

„Kristov križ je riječ s kojom je Bog odgovorio na zlo u svijetu. Ponekad nam se čini da Bog ne odgovara na zlo, da ostaje u šutnji. U stvarnosti, Bog je govorio, odgovorio je, a njegov odgovor je Kristov križ: to je Riječ koja je ljubav, milosrđe, oprost.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

7. Daje nam sigurnost u Božju ljubav prema nama

„Koji je trag križ ostavio u onima koji su ga vidjeli i u onima koji su ga dotaknuli? Što križ ostavlja u svakome od nas? Vidite: ostavlja dobro koje nam nitko ne može dati: sigurnost vjerne Božje ljubavi prema nama.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

8. Vodi nas od križa do uskrsnuća

„O Isuse naš, vodi nas od križa do uskrsnuća i pouči nas da neće zlo imati zadnju riječ, nego ljubav, milosrđe i oprost. O Kriste, nauči nas uskliknuti opet: Jučer sam bio raspet s Kristom, danas sam s Njim proslavljen. Jučer sam bio mrtav s Njim, danas s Njim živim. Jučer sam bio pokopan s Njim, danas sam s Njim uskrsnuo.“ (Križni put u Koloseumu, Veliki petak, 18. travnja 2014.)

križni put - papa franjo

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button