PAPA FRANJO

Papa Franjo: Ovako možeš pobijediti sotonu…

Papa Franjo pozvao nas je da se čuvamo đavolskog poslanja u našim životima, na što ukazuje i sama riječ:

Evanđelje ove prve korizmene nedjelje predstavlja nam Isusa u pustinji, kušana od đavla (usp. Mt 4,1-11). “Đavo” znači “razdjelnik”. Đavao uvijek želi stvoriti podjele, a to je ono što namjerava učiniti kušajući Isusa.

Povijest riječi demon najvjerojatnije seže do grčkog glagola daiesthai (“podijeliti” ili “distribuirati”).

Podijeliti od koga?

Razmišljajući prije podnevnog Angelusa 26. veljače, Papa je precizirao što đavao pokušava podijeliti:

Od koga đavao želi odvojiti Isusa? Nakon što je primio krštenje od Ivana u Jordanu, Isusa je Otac nazvao “moj ljubljeni Sin” ( Mt 3,17), a Duh Sveti je sišao na njega u obliku goluba (usp. r. 16). Evanđelje nam tako predstavlja tri božanske osobe povezane u ljubavi.

Tada će sam Isus reći da je došao na svijet da i mi učinimo dionicima jedinstva između njega i Oca (usp. Iv 17,11).

Đavao, umjesto toga, čini suprotno: On stupa na scenu da odvoji Isusa od Oca i da ga odvrati od njegove misije jedinstva za nas. On uvijek dijeli.

Sotona je jači od nas: Evo što treba učiniti

Sveti je Otac pozvao vjernike da na sotoninu kušnju odgovore na način na koji to čini Isus: Božjom riječju, izbjegavajući rasprave.

Isus pobjeđuje iskušenja. I kako ih pobjeđuje? Izbjegavanjem razgovora s đavlom i odgovaranjem Božjom Riječi.

Ovo je važno: ne možete se raspravljati s vragom, ne možete razgovarati s vragom! Isus ga suočava s Božjom Riječi. On citira tri izraza iz Svetog pisma koji govore o slobodi od dobara (usp. Pnz 8,3), povjerenju (usp. Pnz 6,16) i služenju Bogu (usp. Pnz 6,13), tri izraza koji su suprotstavljeni na iskušenje.

Nikada ne ulazi u dijalog s đavlom, ne pregovara s njim, ali njegove insinuacije odbija blagotvornim Riječima Svetoga pisma. To je poziv i nama; ne može ga se pobijediti pregovorima s njim, on je jači od nas. Pobjeđujemo đavla suprotstavljajući mu se u vjeri božanskom Riječju.

Na taj nas način Isus uči braniti jedinstvo s Bogom i među sobom od napada razdjelnika. Božanska Riječ koja je Isusov odgovor na đavlovu kušnju.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er