CRKVAVIJESTI

Papa Franjo odobrio sedam novih zaziva u Litanijama sv. Josipa

Papa Franjo odobrio sedam novih zaziva u Litanijama sv. Josipa Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata uputila je na spomendan sv. Josipa Radnika predsjednicima biskupskih konferencija pismo o novim zazivima u Litanijama sv. Josipa, koje je odobrio papa Franjo

Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata uputila je na spomendan sv. Josipa Radnika, u subotu, 1. svibnja, predsjednicima biskupskih konferencija pismo o novim zazivima u Litanijama sv. Josipa, koje je odobrio papa Franjo.

Tajnik Kongregacije nadbiskup Artur Roche u pismu je objasnio da je papa Franjo o 150. obljetnici proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Crkve uputio Apostolsko pismo Patris corde koje ima za svrhu „‚porast ljubavi prema ovomu velikom svecu, da budemo ohrabreni moleći njegov zagovor i da nasljedujemo njegove vrline i njegovu revnost‘. U tom svjetlu bilo je prikladno posadašnjiti Litanije u čast. sv. Josipu, odobrene od Svete Stolice 1909., dodajući sedam zaziva iz intervencija papa.“

Novi zazivi su: „Custos Redemptoris“ – Čuvaru Otkupiteljev (sv. Ivan Pavao II., Redemptoris custos), „Serve Christi“ – Slugo Kristov (sv. Pavao VI., homilija 19. ožujka 1966.), „Minister salutis“ – Poslužitelju zdravlja (sv. Ivan Zlatousti, citirano u Redemptoris custos 8), „Fulcimen in difficultatibus“ – Potpornju u poteškoćama (Franjo, Patris corde) i „Patrone exsulum, afflictorum, pauperum“ – Zaštitniče prognanika, nevoljnika, siromaha (Franjo , Patris corde).

Pojedine biskupske konferencije trebaju se pobrinuti za službeni prijevod novih zaziva na jezike u njihovoj nadležnosti. Za njih neće biti potrebno dobiti odobrenje Svete Stolice. Također, prema razboritoj procjeni, biskupske konferencije mogu same dodati i druge zazive kojima se sv. Josip časti u njihovim zemljama, piše u pismu Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata. (kta/ika)

papa

www.medjugorje-news.com

Izvor
ktabkbih
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er