PAPA FRANJO

Papa Franjo: Neka nas Djevica Marija nauči izabrati bolji dio, koji nam se nikada neće oduzeti

U podnevnom je nagovoru Papa potaknuo da dopustimo da nas propituje Riječ Gospodnja, “pitajući se kako ide naš život, je li u skladu s onim što Isus govori”

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje današnje liturgije donosi nam živopisnu domaću sliku s Martom i Marijom, dvije sestre koje su pružile Isusu gostoprimstvo u svom domu (usp. Lk 10, 38-42). Marta odmah prianja poslu da iskaže gostoprimstvo gostima, dok Marija sjeda do Isusovih nogu da ga sluša. Martino se kukanje ne čini neumjesnim; naprotiv, osjećamo da joj trebamo dati za pravo. Pa ipak, Isus joj odgovara: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti“ (Lk 10, 41-42). To je odgovor koji iznenađuje. Ali Isus mnogo puta iz temelja preokreće naš način razmišljanja. Zapitajmo se, dakle, zašto Gospodin, premda cijeni Martinu velikodušnu brigu, kaže da se Marijinu stavu ima dati prednost.

Martina „filozofija“ kao da je ova: najprije dužnost, a onda zadovoljstvo. Gostoprimstvo se, naime, ne sastoji od lijepih riječi, već zahtijeva primiti se posla u kuhinji, potruditi se učiniti sve što je potrebno da se gost osjeća dobrodošlim. Isus to vrlo dobro zna. I priznaje Martino zalaganje i trud. Međutim, želi joj dati do znanja da postoji novi red prioriteta, drugačiji od onog kojeg se do tada držala. Marija je naslutila da postoji „bolji dio“ koji treba staviti na prvo mjesto.

Sve ostalo dolazi kasnije, kao mlaz vode koji izvire iz izvora. A što je taj „bolji dio“? To je slušanje Isusovih riječi. U Evanđelju se kaže: „Marija… sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu“ r. 39). Primijetimo ovo: nije slušala stojeći, radeći druge stvari, nego je sjedila do Isusovih nogu. Shvatila je da On nije gost kao drugi. Na prvi pogled se čini da je došao primiti, jer treba hranu i konak. U stvari, Učitelj je došao dati nam samoga sebe po svojoj riječi.

Isusova riječ nije apstraktna, to je učenje koje dotiče i oblikuje život, mijenja ga, oslobađa od tame zla, ispunja ga zadovoljstvom i ulijeva radost koja ne prolazi: Isusova je riječ bolji dio, onaj koji je izabrala Marija. Zato mu Marija daje prvo mjesto: staje i sluša. Ostalo će doći kasnije. To ne umanjuje vrijednost praktičnog zalaganja, ali ono ne smije prethoditi, nego mora proizlaziti iz slušanja Isusove riječi, mora biti oduhovljeno njegovim Duhom. U protivnom se svodi na brigu i uznemirivanje za mnoge stvari, na besplodni aktivizam.

Braćo i sestre, iskoristimo ovo vrijeme odmora da zastanemo i poslušamo Isusa. Danas je sve teže naći slobodne trenutke za meditaciju. Za mnoge je tempo rada frenetičan, iscrpljujući. I ljetno doba može biti dragocjeno za otvoriti Evanđelje i čitati ga polagano, bez žurbe. Svakog dana jedan odlomak, mali odlomak iz Evanđelja; to nam pomaže ući u Isusovu dinamiku. Iskusimo poticajnost tih stranica, zapitajmo se kakav je naš život, moj život, je li moj život u skladu s onim što Isus govori ili nije.

Zapitajmo se na poseban način: kad započnem dan, bacam li se bezglavo u stvari koje moram obaviti ili prvo tražim nadahnuće u Božjoj riječi? Katkada započinjemo dan automatski, započinjemo odmah raditi. Ali ne, dan trebamo započeti tako da najprije pogledamo Gospodina, čitajući njegovu Riječ, kratko, ali neka to bude nadahnuće dana. Ako ujutro iziđemo iz kuće držeći u mislima Isusovu riječ, dan će nam biti obilježen tom riječi, koja ima moć usmjeravati naše postupke prema onome što Gospodin želi.

Neka nas Djevica Marija nauči izabrati bolji dio, koji nam se nikada neće oduzeti.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er