PAPA FRANJO

Papa Franjo: Na ovaj način ćete znati jeste li donijeli dobru odluku i krenuli pravim putem

Nakon što je u prošlim katehezama govorio o tomu kako donijeti odluku pred Gospodinom, Papa je na današnjoj općoj audijenciji, održanoj u Dvorani Pavla VI., objasnio kako shvatiti jesmo li krenuli pravim putem. Osim toga, upozorio je da je jedino u slobodi moguće voljeti te osudio težnje za posjedovanjem drugoga, što „od života čini pravi pakao“

Papa Franjo je na općoj audijenciji nastavio niz kateheza o razlučivanju, danas posebno govoreći o mjerilima koja nam mogu pomoći da shvatimo koliko je dobra neka odluka koju smo donijeli. Štoviše, istaknuo je da je važno da ostanemo pozorni i nakon donošenja odluke kako bismo shvatili znakove koji ju potvrđuju. Napomenuo je također da je sloboda obilježje ljudskoga stvorenja koje ne djeluje iz straha od Gospodina, nego kako bi odgovorilo na njegovu ljubav, piše Vatican News.

Naš je život sudjelovanje u Božjoj kreativnosti

Jedan od tih kriterija – napomenuo je Papa – jest prisutnost unutarnjega osjećaja trajnoga mira koji unosi sklad u život.

Primjerice, ako odlučim posvetiti molitvi pola sata više, i potom primijetim da bolje živim ostatak dana, da sam mirniji, manje zabrinut, da svoj posao obavljam s više pažnje i zadovoljstva, pa i da moji odnosi s nekim teškim osobama postaju lakši…; sve su to važni znakovi koji idu u prilog tomu da je donesena odluka dobra. Duhovni je život kružni; dobra je odluka korisna na svim područjima našega života. Jer, to je sudjelovanje u Božjoj kreativnosti.

Osjećati se na svojem mjestu

Drugo je mjerilo osjetiti da donesena odluka ne proizlazi iz straha od Boga, nego kao mogući znak odgovora na Gospodinovu ljubav i velikodušnost prema meni. Još je jedno pak mjerilo svijest da se osjećamo na svojem mjestu u životu, i da smo dio većega nauma kojemu želimo dati svoj prinos. Rimski je biskup pritom objasnio da čovjek može prepoznati da je pronašao ono što traži kada u njegovu danu ima više reda, kada se razni vidici njegova života usklade i kada se s teškoćama suočava obnovljenom snagom i hrabrošću.

Odustajanje od donesene odluke

Još jedan znak potvrde da idemo pravim putem jest činjenica da ostajemo slobodni u odnosu na ono što smo odlučili, spremni to ponovno razmotriti. Papa Franjo je to objasnio:

To nije zato što nas On želi lišiti onoga što nam je drago, nego kako bismo to živjeli slobodno, bez navezanosti. Samo Bog zna što je uistinu dobro za nas. Posesivnost je neprijatelj dobra i ubija ljubav – čuvajte se toga -; posesivnost je neprijatelj dobra, ubija ljubav. Brojni slučajevi nasilja u obitelji, o kojima, nažalost, često slušamo u vijestima, gotovo uvijek proizlaze iz težnje da se posjeduje ljubav drugoga, iz traženja potpune sigurnosti koja ubija slobodu i guši život, pretvarajući ga u pakao.

„Strah Gospodnji sladi srce, daje radost, veselje i dug život. Tko se boji Gospoda, sretan je na svršetku i blagoslovljen u dan svoje smrti.[…] Strah Gospodnji vijenac je mudrosti koji cvate mirom i zdravljem. (Iz Knjige Sirahove)“

Povjerenje u Gospodina

Gospodin nas je stvorio slobodnima – istaknuo je Sveti Otac – jer samo se u slobodi može voljeti, a prinijeti Bogu ono što nam je najdraže omogućuje nam da to živimo kao dar koji dolazi od njega znajući da je naš život, kao i čitava povijest, u njegovim dobrostivim rukama. Papa je primijetio da je u tomu „strah Božji“. Strah koji udaljava sve druge brige jer, kako kaže sveti Pavao: Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4, 12-13).

Prepoznati to od temeljne je važnosti za dobru odluku, i daje nam sigurnost u onomu što ne možemo kontrolirati ili predvidjeti: zdravlje, budućnost, drage osobe, naše planove. Važno je da naše povjerenje bude odgovor Gospodaru svemira, koji nas neizmjerno voli i zna da s njim možemo izgraditi nešto predivno, vječno.

Na kraju je papa Franjo potaknuo da uvijek idemo naprijed nastojeći donositi takve odluke, u molitvi i slušajući što se događa u našem srcu, te potaknuo sve da idemo naprijed polako i hrabro.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er