PAPA FRANJO

Papa Franjo: Kad bih se odrekao papinske službe, ostao bih…

O svojem zdravstvenom stanju i nagađanjima o odreknuću papa Franjo je govorio u intervjuu za ViX streaming kanal medijske kuće Televisa Univision, a osvrnuo se i na aktualne teme kao što su pandemija, rat u Ukrajini, pobačaj i borba protiv zlostavljanja djece. Kad bi se jednoga dana morao odreći službe, rekao je, u tom bi slučaju bio „rimski biskup u miru“ i možda bi otišao u Sveti Ivan Lateranski. Što se tiče koljena, uvjerava da se stanje popravlja

 Nemam nikakvu namjeru odustati, za sada ne – rekao je papa Franjo u intervjuu koji je dao meksičkim novinarkama Mariji Antonieti Collins i Valentini Alazraki, za ViX streaming kanal medijske kuće Televisa Univision. U dijelu intervjua objavljenom na YouTube kanalu Univision Noticias, Papa se posebno osvrće na svoje zdravstveno stanje i na glasine koje su posljednjih tjedana upućivale na njegovo odreknuće od papinske službe. U ovom trenutku ne osjećam da Gospodin to od mene traži – rekao je Papa te dodao da kad bi osjetio da ga to traži, učinio bi to. Stoga je činjenicu da će otići u L’Aquilu, gdje je pokopan Celestin V., u dane sljedećega Konzistorija, krajem kolovoza, nazvao slučajnošću.

Što se tiče koljena, Papa je istaknuo da se, iako se osjeća ograničenim, stanje poboljšava. Ipak – dodao je – na putovanje u Kongo sigurno ne bih bio mogao ići. Nisam imao snage – objasnio je – sada, nakon dvadeset dana, došlo je do napretka. Pritom je ponovno istaknuo veliki primjer koji je dao Benedikt XVI. koji će mu – kako je rekao – pomoći donijeti odluku ako bude potrebno. Potom je govorio o velikim simpatijama prema Papi emeritusu, „čovjeku koji podupire Crkvu svojom dobrotom i svojom povučenošću u molitvi“, te dodao da osjeća radost svaki put kada ga posjeti u samostanu Mater Ecclesiae.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti utvrđivanja odredbi o liku pape emeritusa, papa Franjo je kazao da će sama povijest pomoći da se to bolje uredi; prvo je iskustvo prošlo vrlo dobro – rekao je – jer je Benedikt XVI. svet i diskretan čovjek. Međutim, za budućnost, bilo bi dobro odrediti stvari ili ih bolje objasniti. Što se pak tiče njegova eventualnog odstupanja, odgovorio je da se ne bi vratio u Argentinu. Rimski sam biskup, i u tom bih slučaju bio rimski biskup u miru – kazao je. O mogućnosti da u slučaju odreknuća boravi u bazilici svetoga Ivana Lateranskog, rekao je da bi moglo biti tako, piše Vatican News  

Podsjetivši potom da je prije konklave već bio pripremio svoje umirovljenje kao nadbiskup emeritus Buenos Airesa, rekao je da bi za njega bilo važno ići ispovijedati i posjećivati bolesne. To bi bio njegov apostolat, njegov „posao“. Služiti ljudima gdje god je to moguće; to je ono o čemu sam razmišljao u Buenos Airesu – rekao je te dodao da je to plan koji bi volio i ako bi dao ostavku.  

U intervjuu koji je u cijelosti prenijela Televisa Univision, Papa nije propustio osvrnuti se na brojne druge vrlo aktualne teme, među kojima i na pandemiju. Pritom se spomenuo dirljivoga molitvenog trenutka Statio Orbis održanoga 27. ožujka 2020. godine. Potom je iznio svoje razmišljanje o ratu u Ukrajini, ističući da je za njega bitno govoriti o zemlji koja je napadnuta, a ne o agresorima. Potvrdio je također namjeru da se u rujnu susretne s ruskim patrijarhom Kirilom, na međureligijskom skupu koji će se održati u Kazahstanu. Govoreći pak o drami zemalja pogođenih nasiljem – kao što su Jemen i Sirija – ponovno je istaknuo da je to što proživljavamo „treći svjetski rat u dijelovima“ te da je nuklearno naoružanje nemoralno, i to ne samo njegova uporaba nego i njegovo posjedovanje.

Papa je ponovno osudio pobačaj, jer je potpuno nepravedno eliminirati ljudski život, a to se može potvrditi – objasnio je – polazeći od znanstvenih podataka o kojima se ne raspravlja. Govoreći o problemu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon odluke Vrhovnoga suda da poništi presudu o pravu na pobačaj, Papa je istaknuo polarizaciju prisutnu u SAD-u, ističući da pastiri trebaju uvijek voditi brigu o pastoralnoj dimenziji, inače se stvara politički problem.

Na pitanje kako se ponašati u slučaju katoličkog političara koji podupire pobačaj, papa Franjo je odgovorio da bi ga ostavio njegovoj savjesti. Neka o toj nesuvislosti razgovara sa svojim biskupom, svojim pastirom, svojim župnikom – rekao je. Iz Sjedinjenih Američkih Država Papa je potom u mislima otišao u Kubu, te izrazio svoju ljubav prema kubanskom narodu i biskupima te zemlje. Pritom je kazao da ima ljudski odnos i s bivšim predsjednikom Raúlom Castrom, te izrazio zadovoljstvo ponovnom uspostavom diplomatskih odnosa između Kube i Sjedinjenih Američkih Država, u vrijeme predsjednika Obame.

Rimski je biskup govorio i o očekivanjima od putovanja u Kanadu u znaku oprosta za zlo počinjeno u prošlosti, a na kraju se osvrnuo i na dramu ubojstava ženā, novih oblika ropstva te, posebno, na zlo pedofilije u Crkvi. Podsjetio je na utjecaj koji su ti skandali imali u Sjedinjenim Američkim Državama, spominjući posebno Pennsylvania Report. Lonac je otkriven – rekao je – Crkva je danas postala sve svjesnija spolnog zlostavljanja, tog monstruoznog zločina. Crkva ima volju ići naprijed i ne biti više sudionica u tim zločinima – istaknuo je papa Franjo.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker