CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Dosljedni kršćani svoju molitvu čine konkretnom u ljubavi prema drugima

Komentirajući prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 1. rujna odlomak iz Evanđelja današnje liturgije, papa Franjo je potaknuo da ne svodimo odnos s Bogom na izvanjske geste, ako u sebi preziremo siromahe ili se na poslu ponašamo nepošteno. Nema smisla “malo volontirati”, a onda ogovarati “bez milosti sve i svakoga”

Papa Franjo vjernike je pozvao da ne svode odnos s Bogom na izvanjske geste. U nedjeljnome nagovoru, o evanđelju kada Isus govori o čistima i nečistima, Sveti je Otac podsjetio da je to bila tema koja je bila vrlo draga tadašnjem čovjeku. I uglavnom vezana je uz poštovanje rituala i pravila ponašanja u kojima valja izbjegavati svaki kontakt sa stvarima ili ljudima koji se smatraju nečistima, piše Vatican News.

U kontekstu pismoznanaca i farizeja, koji su bili strogi poštovatelji tih pravila, Isus učenike poziva na razmišljanje o značenju čistoće i tumači da ona nije povezana s vanjskim obredima, nego prije svega s unutarnjim raspoloženjima, rekao je Papa.

Isto tako, objasnio je među ostalim da je tu riječ o ritualizmu koji ne vodi rastu u dobroti, štoviše, ponekad može dovesti do zanemarivanja, ili čak opravdavanja izbora i stavova suprotnih milosrđu, koji ranjava dušu i zatvara srce. A to je važno i za nas danas.

Ne može se, primjerice, po izlasku sa svete mise već u crkvenom dvorištu zaustaviti te ružno i nemilosrdno ogovarati sve i svakoga. Takvo brbljanje uništava srce, uništava dušu. Ne može se tako. Ideš na misu, a na njezinom ulazu radiš takve stvari. To je loše. Ili se predstavljate u molitvi vrlo pobožnima, a doma prema ukućanima ste hladni i distancirani, ili zanemarujete svoje stare roditelje, kojima je potrebna pomoć i društvo. To je dvostruki život. I ne može se tako i to je upravo ono što su činili farizeji.

Upozorio je da katkada čak i volontiranje i neke filantropske geste činimo, no iznutra gajeći mržnju prema drugom, prezirući siromašne i najmanje ili se, pak, ponašajući nepošteno na svome poslu. Time se odnos s Bogom svodi na vanjske geste, a iznutra ostajemo nepropusni za pročišćujuće djelovanje njegove milosti, rekao je Papa, a mi smo stvoreni za čistoću, nježnost i ljubav.

Nakon Angelusa Sveti je Otac podsjetio da je dan ranije u Slovačkoj blaženim proglašen Jan Hablick, sjemeništarac misijske kongregacije koju je utemeljio sv. Vinko Paulski, a ubio ga je 1965. čehoslovački režim koji je tada progonio Crkvu.

Papa je izrazio i svoju tugu zbog nedavnog terorističkog napada u ​​​​Burkini Faso u kojemu su ubijene stotine ljudi, među njima žene i djeca, a mnogi su ranjeni. Osuđujući taj strašni čin, izrazio je blizinu narodu, a obiteljima iskrenu sućut.

Spomenuo se i žrtava nesreće koja se dogodila u svetištu Naše Gospe od Consensaua, u brazilskome gradu Rečifeu, a i u ovoj je prilici izrazio svoju blizu izmučenom ukrajinskom narodu koji je najnovije teško pogođen napadima na energetsku infrastrukturu. Papa je poručio da glas nevinih Bog uvijek čuje i ne ostaje ravnodušan na njihovu patnju.

Svoje misli je sa zabrinutošću usmjerio isto tako na sukob u Palestini i Izraelu koji prijeti širenjem na druge palestinske gradove, upozorava Papa i utoliko apelira da se pregovori ne prekidaju, da se hitno prekine vatra, te da se oslobode taoci i pomogne stanovništvu Gaze među kojim se šire mnoge bolesti.

Uključujući dječju paralizu. Neka bude mir u Svetoj zemlji i mir u Jeruzalemu, svetome gradu, neka to bude mjesto susreta gdje se kršćani, Židovi i muslimani osjećaju poštovani i dobrodošli i gdje nitko ne dovodi u pitanje ‘status quo’ na svojim svetim mjestima.

Također, pri samome kraju rekao je da danas slavimo Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome. Briga sviju – od institucija, preko obitelji i svakog pojedinca – konkretna je obveza prema našem zajedničkom domu. Vapaj ranjene Zemlje postaje sve alarmantniji i zahtijeva odlučnu akciju. I ne može se odgoditi, naglasio je Papa i najavio svoje sutrašnje putovanje u nekoliko azijskih zemalja, uz poziv okupljenima na Trgu svetoga Petra – a bilo ih je oko 12 tisuća – neka mole da taj put bude plodonosan.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er