Uncategorized

Papa Franjo će blagosloviti poseban Gospin kip

Papa Franjo trebao bi tijekom mise na stadionu u Erbilu blagosloviti kip Blažene Djevice Marije koji su teroristi tzv. Islamske države oskvrnuli tijekom okupacije kršćanskog sela Karamlesa.

Karamles se nalazi između Mosula i Erbila u Ninivskoj dolini koja je bila okupirana od 2014. do 2017. godine. Ravnatelj Radija Marije u Erbilu o. Samir Sheer rekao je da su džihadisti kipu otkinuli glavu i ruke. U tijeku je restauracija kipa na koji je vraćena glava, a kip bi trebao biti obnovljen do nedjelje kada bi ga Papa trebao blagosloviti, prenosi Catholic News Agency. 

„Nakon blagoslova kip će biti vraćen u Ninivsku dolinu. Mjesni kršćani nadaju se da će se Naša Gospa uskoro vratiti u zagrljaj djece iz Karamlesa“, rekao je o. Sheer.

Papa će posjetiti i crkve koje su bile mjesta stradanja kršćana. U subotu predslavit će misu u bagdadskoj sirokatoličkoj katedrali u kojoj su teroristi 2010. ubili 58 osoba. Za 48 od njih u tijeku je postupak za beatifikaciju koji je 2019. s biskupske razine predan Kongregaciji za proglašenje svetaca.

U sklopu apostolskog pohoda pape Franje Iraku u subotu 6. ožujka održan je međureligijski susret na ravnici u Uru Kaldejskom, domovini praoca Abrahama, u blizini grada Nassiriya.

Na susretu su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica koje žive u Iraku. Nakon čitanja ulomka iz Knjige Postanka i odlomka iz Kurana, izneseno je nekoliko svjedočanstava: dvojice mladića, muslimana i kršćana koji su prijatelji od djetinjstva, potom žene Iračanke sabejske vjere te muškarca muslimanske vjeroispovijesti.

U nedjelju će Papa pak u Mosulu predmoliti molitvu za žrtve rata na Trgu Crkve okruženom s četiri crkve različitih denominacija koje su bile oštećene ili uništene tijekom okupacije Ninivske doline. Istoga dana pohodit će katedralu Bezgrješnog Začeća u Bakhdidi (Qarakosh) koju su teroristi zapalili 2014., a obnovljena je zahvaljujući Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er