CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Papa BENEDIKT XVI i kardinal SARAH – u obrani svećeničkog CELIBATA

Iz tiska je izišla knjiga “IZ DUBINE NAŠIH SRDACA”: svećeništvo, celibata i kriza Katoličke crkve”, a  koju potpisuju papa Benedikt XVI i kardinal Sarah. Sam naslov pokazuje njihovu zajedničku brigu za obranu onog što je u Crkvi tako sveto i stoga tako napadano – svećenički CELIBAT.

 Knjiga je aktualna i zbog postojećih („Amazonskih“) nastojanja u Crkvi da se uvede ređenje oženjenih muškaraca, (!) makar kao iznimka. Kardinal Sarah bio je prisutan na “Amazonskoj sinodi” gdje je slušao govore na tu temu te je uvidio kako bi ta novouvedena praksa značila “pastoralnu katastrofu”. Zbog toga je ova knjiga, kojoj je su-autor i papa Benedikt, vrlo aktualna.

U uvodu papa emeritus Benedikt XVI i gvinejski kardinal Sarah objašnjavaju da je knjiga nastala iz tišine, molitve i niza razgovora i pisama koje su razmijenili posljednjih mjeseci.

Iako mediji nastoje oklevetati kardinala te se nastoji ukloniti papina slika sa naslovnice on na svom twitteru jasno ostaje pri svojoj izjavi da je s papom Benediktom radio zajedno (o čemu govori i naslov knjige – u množini – kao i uvod i zaključak) te da je papa upoznat o sadržaju i izgledu knjige, s čime se složio. Zar je onda moguće da tajnik  pape Benedikta XVI koji mu je dodijeljen, nadbiskup Georg Gänsweingovori neistinu kad kaže da je papa tražio da se ukloni njegov potpis i slika? Prema svjedočanstvu nadbiskupa Vigana (lifesitenews.com), gledajući njegovo osobno iskustvo susreta sa papinim tajnikom u Vatikanu, moguće je.

No, vratimo se na sadržaj knjige:  Obrana celibata

Sa doktorom Crkve iz četvrtog stoljeća, sv. Augustinom, oni izjavljuju: “Ne mogu šutjeti! Znam kako bi za mene bila štetna tišina  … mislim da ću Kristu, prvom od Pastira, morati dati račun o ovcama koje su mi povjerene  …

Za njih pitanje celibata nije čisto disciplinsko pitanje, nego teološko. To je, daleko od puke discipline, govori kardinal, i objašnjava da je potreban identitetu Crkve. Ako svećenički celibat svedemo na pitanje discipline, prilagodbe običajima i kulturi, izoliramo svećeništvo od njegova izvora.“

Zaređivanje oženjenih muškaraca, čak i ako su prethodno bili stalni đakoni, nije iznimka, već prekršaj, rana u dosljednosti svećeništva. Govoriti o iznimkama zloupotreba je jezika ili laž (…). Štoviše, ređenje oženjenih muškaraca u mladim kršćanskim zajednicama priječila bi njegovanje svećeničkih zvanja neoženjenih svećenika. Izuzetak bi postao trajna štetna za pravilno razumijevanje svećeništva.”

– Kardinal Robert Sarah

… “trebamo samo podsjetiti da je Crkva uvijek brak smatrala darom koji je Bog dao s neba na zemlji. Međutim, bračno se stanje tiče čovjeka u njegovoj cjelovitosti, a budući da služba Gospodnja zahtijeva i potpuni čovjekov dar, ne čini se moguće da dva zvanja istovremeno ostvaruju. Tako, sposobnost svečanog odricanja od braka kako bi se potpuno ostavila na raspolaganju Gospodinu kriterij je svećeničke službe. Što se tiče konkretnog oblika celibata u drevnoj Crkvi, također treba naglasiti da su oženjeni muškarci mogli primiti sakrament svetih reda samo ako su se obvezali na spolnu uzdržljivost,… 

– Benedikt XVI

Što znači biti svećenik Isusa Krista? (…)

Suština svećeničke službe definirana je u prvom redu činjenicom da stojimo pred Gospodinom, da ga budno pazimo, jer smo tu zbog Njega. (…) To znači za nas da stojimo pred Gospodinom koji je prisutan; to jest, ukazuje na euharistiju kao središte svećeničkog života. (…) Svećenik mora biti netko tko gleda. Mora biti budan pred prijetećim silama zla. …

Što znači biti “svet”?

Riječ “sveta” izražava posebnost Boga. Samo je on Sveti. Čovjek postaje svet u mjeri u kojoj počinje biti s Bogom. Biti s Bogom znači odbaciti ono što je samo ‘ja’ i postati jedno s cjelokupnim Božjim životom. Međutim, ovo oslobađanje jastva može biti vrlo bolno i nikada se ne ostvaruje jednom zauvijek. Međutim, pojam “posveti” može se također shvatiti na vrlo konkretan način i znači svećeničko ređenje, u smislu da ono podrazumijeva da živi Bog radikalno … čovjeka kako bi ga natjerao da mu služi.

– Benedikt XVI

Crkva nije ljudska organizacija

Živimo u tuzi i patnji u ovim teškim i mučnim vremenima. Bila je naša sveta dužnost prisjećati se istine katoličkog svećeništva. Jer kroz njega se cjelokupna ljepota Crkve dovodi u pitanje.

Crkva nije samo ljudska organizacija. Ona je misterij. Ona je mistična Kristova Zaručnica. To je ono na što naš svećenički celibat neprestano podsjeća svijet.

Hitno je, nužno, da se svi, biskupi, svećenici i laici, više ne dopuste da ih impresioniraju loši prigovori, kazališne predstave, đavolske laži i modne pogreške koje žele uništiti svećenički celibat.

Hitno je, nužno, da svi, biskupi, svećenici i laici, ponovno otkriju pogled vjere na Crkvu i na svećenički celibat koji štiti njezino otajstvo. Ovo će biti najbolja obrana protiv duha podjele.

www.medjugorje-news.com

Izvor
magnifikat
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er