VJERA I DUHOVNOST

Padre Pio: Kada kršiš treću Božju zapovijed zapravo činiš ovo…

Gospodin M. C. iz Pesara s prijateljem je došao u San Giovanni Rotondo kako bi se ispovjedio baš kod Padre Pija. U ispovjedaonici, nakon što je odgovorio kada je posljedni put primio sakrament pomirenja, svetac ga je upitao: “Ideš li na Svetu misu nedjeljom?”

– Ne uvijek, odgovorio je čovjek. Potom je začuo oštar glas: “Odlazi!” Pokušao se opravdati: “Ali, Padre…” No svetac je bio ustrajan: “Odlazi, odlazi. Vrati se za dva mjeseca!”

Čovjek je izišao i otišao drugom fratru na ispovijed. Dva mjeseca kasnije ponovno je iz Pesara došao u San Giovanni Rotondo i u međuvremenu nije propustio misu. Stigao je u nedjelju, a u ponedjeljak otišao na ispovijed Padre Piju. Opet je čuo isto pitanje: “Odlaziš li na misu?”

– Da, Padre, odgovorio mu je. “A jesi li jučer bio na misi?” – Ali, Padre, jučer sam bio na putu da dođem k vama. “Odlazi! Vrati se sljedeće nedjelje prije mise” – rekao mu je svetac.

Čovjek je tada konačno dobio svečevo odriješenje i postao njegov duhovni sin te aktivni član molitvene grupe.

Padre Pio svima je naglašavao važnost treće Božje zapovjedi, a svojoj duhovnoj djeci u šali je znao reći: “U nedjelju, ako si i u zrakoplovu, moraš ga prizemljiti i otići na Svetu misu.”

O tome kako se ponašati tijekom euharistijskog slavlja jasno je napisao svojoj duhovnoj kćeri Anniti Rodote 25. srpnja 1915., a isto se odnosi i na sve nas danas:

“Kada sudjeluješ na svetoj Misi i svetim obredima, s velikim se dostojanstvom digni, klekni ili sjedni. I ispunjaj svaki vjerski čin s najvećom pobožnošću. Budi čedna u pogledima, ne okreći glavu amo tamo da vidiš tko ulazi ili izlazi. Nemoj se smijati, iz poštovanja prema svetome mjestu i iz obzira prema osobama koje su pokraj tebe. Trudi se da ne razgovaraš, tko god to bio, osim iz ljubavi ili nužne potrebe. Ako moliš s drugima, izgovaraj jasno pobožne riječi, načini dobre stanke i nikada se ne žuri.

Naposljetku, ponašaj se tako da svi nazočni budu time izgrađeni te da po tebi budu ponukani slaviti i ljubiti Oca Nebeskog. Kada izlaziš iz crkve, budi sabrana i mirna. Pozdravi prvo sakramentalnoga Isusa, moli Ga za oproštenje zbog počinjenih propusta u Njegovoj Božanskoj nazočnosti i nemoj otići od Njega prije negoli Ga zamoliš i od Njega primiš očinski blagoslov.”

Jesmo li svjesni vrijednosti svete misne žrtve? I ove nam misli Padra Pija mogu poslužiti kao poticaj da razmislimo o tome…

Isus je bio njegov raj. Upitan je li Majka Božja prisutna na Svetoj Misi – odgovorio je: „Da, smjestila se sa strane, ali sam ju mogao vidjeti, kakva radost! Kakav Raj!”.

Upitan je li Bogorodica uvijek nazočna na misi – otac Pio je odgovorio: „Kako može Majka Isusova ne biti na mističnoj Kalvariji oltara, kada je bila na Kalvariji na podnožju Križa i žrtvovala svoga Sina kao žrtvu za spasenje duša?!”.

Na pitanje je li Majka Božja prisutna na svim misama koje se služe po svijetu, otac Pio je potvrdio: „Da!”.

Na upit jesu li na misi prisutni i anđeli i blaženi, Pio je odgovorio: „Čitav je nebeski dvor tu nazočan.”.

Jednom je zgodom otac Pio rekao: „Kad bi ljudi poznavali vrijednost svete Mise, svaki bi dan morali doći redarstvenici, da na crkvenim vratima održavaju red zbog velikog mnoštva ljudi.”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er