MEĐUGORJENAJAVE

Ovogodišnji 34. Mladifest u Međugorju započinje s izmijenjenim datumima

Ovogodišnji 34. Mladifest započinje dan nakon što župa Međugorje proslavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova, u srijedu 26. srpnja – na blagdan svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije.

I ovogodišnji Mladifest, pod geslom ‘Evo majke moje i braće moje!’ (Mt 12, 49), počinje večernjim molitvenim programom, odnosno molitvom krunice u 18 sati, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja Mladifesta, a onda i sveta misa te klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Drugi dan Mladifesta počinje već u šest sati molitvom krunice na Podbrdu kod Gospina kipa, a jutarnji program s katehezama, molitvama i svjedočanstvima bit će u četvrtak, petak i subotu. Ova tri dana program će se nastaviti u 16 sati svjedočanstvima, nakon kojih slijedi večernji molitveni program na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova: krunica u 18, a sveta misa u 19 sati.

Nakon svete mise u četvrtak će biti procesija s Gospinim kipom i klanjanje, u petak molitva pred križem sa svijećama, a u subotu klanjanje, poslanje i završetak uz pjesmu. 34. Festival mladih završit će u nedjelju 30. srpnja u pet sati svetom misom na Križevcu.

O promjeni datuma održavanja ovogodišnjeg Mladifesta ranije su za Radiopostaju Mir Međugorje govorili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

”Svi oni koji su upoznati s Međugorjem i koji redovito dolaze u Međugorje znaju da je Mladifest uvijek početkom kolovoza, od 1. do 6. kolovoza. Međutim, ove godine Papa je Svjetski dan mladih u Lisabonu stavio na te datume od 1. do 6. kolovoza tako da smo mi odmah morali reagirati i pomjeriti naš datum održavanja Mladifesta, kako ne bi bilo u isto vrijeme. Naravno, ako Papa poziva sve mlade svijeta na jedno mjesto, mi ih nećemo pozivati k nama, nego će nam biti drago da mogu doći i u Međugorje, a isto tako otići i na susret s Papom”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, objašnjavajući i zašto je Mladifest skraćen za jedan dan.

”Skratili smo ga kako bi mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan ranije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići na vrijeme”, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

”Mladi koji su sudjelovali na Festivalu dolazili su iz brojnih zemalja svijeta. Na duhovnoj razini proživjeli su jedan nevjerojatan tjedan. Tijekom jutra bih šetao putovima koji vode prema Brdu ukazanja i prema Križevcu i već u pet sati ujutro stotine mladih su se penjale na Brdo ukazanja i Križevac. Od 9 do 12 sati svi su sudjelovali na katehezama svjedočanstvima i u pjesmi. Poslije podne od 17 sati do 22 ili 23 sata svi su bili nazočni pred euharistijom za vrijeme večernjeg klanjanja i vidjeli smo kako je njihova pažnja bila usmjerena na to, i to u intenzivnoj molitvi. To je bio jedan istinski trenutak milosti. To je bio trenutak milosti u kojemu je Gospodin Isus susreo više od 30 tisuća mladih koji su tu bili i u tišini gledali u Njega.

Gospodin Isus iz Presvetog Sakramenta gledao je njih, a oni su gledali Isusa u Presvetom Sakramentu. Bio je to vjerodostojan razgovor između Sina Božjega i mladih, između mladih koji su djeca Božja. I nitko nije bio umoran. Kad bi program završavao u 22 ili 22:30 oni su željeli nastaviti… Tisuće su se ispovjedile, a ispovijed u Međugorju ne znači samo izreći svoje grijehe. Oni koji se u Međugorju ispovijedaju, a to su tisuće, žele promijeniti svoj život iznutra. To je taj Međunarodni festival mladih – trenutak milosti, molitve, razgovora, obraćanja, velike radosti, oduševljenja i užitka”, kazao nam je tada nadbiskup Aldo Cavalli, koji se osvrnuo i na temu: ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49).

”To je misao koju donose tri evanđelista: Marko, Luka i Matej. Isusova rodbina, zajedno s Marijom, susreću Isusa dok on propovijeda i čini čudesa. Isus je govorio svojim učenicima, onima koji su ga slušali i kažu mu: Tvoja majka i tvoja braća te traže. Isus gledajući učenike i sve one koji su tu bili okupljeni kaže: Evo moje majke, evo moje braće, evo moje rodbine. Tko god vrši volju Božju, tko god sluša Božju riječ i stavlja je u život taj je moj brat i moja majka. Marija je tako živjela. Ona je slušala, razumjela i stavila u život. Tako i mi, ako želimo biti dio Isusove obitelji moramo slušati, razumjeti i staviti to u život”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Izvor: Mir Međugorje

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er