VJERA I DUHOVNOST

Ovo je Sotonina najveća slabost, i način na koji ga možemo pobijediti

Često kad vidimo veliko zlo u svijetu, osjetimo poriv da se “protiv vatre borimo vatrom” i koristimo istu taktiku kao i neprijatelj. Počinjemo se uvjeravati da bismo mogli srušiti Sotonu i sve njegove sluge, samo da smo dovoljno “moćni”. Međutim, ta strategija će nam na kraju samo naškoditi.

Ako doista želimo pobijediti Sotoninu moć u našim životima, moramo ići za njegovom najvećom slabošću. Sotona voli moć i zato će našu želju za moći iskoristiti protiv nas. Ali postoji jedna stvar koju mrzi i samo ona može uništiti njegovu moć: skromna slabost.

To može zvučati čudno i pomalo kontraintuitivno, ali to je biblijski način da se pobijedi Sotona. Najuzvišeniji primjer “slabosti” koja je nadvladala zlo bilo je raspeće Isusa Krista na križu. Tu imamo Kralja kraljeva razgolićenog na drvetu križa u najvećoj agoniji. Ruke i noge su mu prikovane, ostavljajući ga potpuno ranjivim. Razbojnici mu mogu učiniti što god žele, a on ne može učiniti ništa da se zaštiti.

Ipak, ovaj čin slabosti bio je u stvarnosti djelo izuzetne ljubavi i samopožrtvovnosti. Snaga ljubavi koju je sadržavao raskinula je spone smrti i otvorila vrata raja. Kristov primjer prolijevanja njegove krvi sažeo bi nam što znači biti kršćanin. Nebrojeni muškarci i žene kroz povijest bit će nadahnuti da slijede Isusove stope i kao rezultat toga uništena su carstva zla i srušeni su korumpirani politički sustavi. Slabost bi nastavila da spasi dan za ostatak povijesti.

Filozof Peter Kreeft ističe u svojoj knjizi, The Philosophy of Tolkien, kako je čak iu Otkrivenju, “posljednja bitka između dobra i zla bitka između dvije mitske zvijeri: Arniona, krotkog malog Jaganjca, i Theriona, strašne zmajeve zvijeri. A Janje pobjeđuje Zvijer tajnim oružjem: vlastitom krvlju.” Kreeft dalje objašnjava: “Slabost zla je u tome što ne može pobijediti slabost. Bez obzira koliku moć zlo ima, ono uvijek biva pobijeđeno slobodnim odricanjem moći s ljubavlju. Može se pobijediti… kao što je bilo na Kalvariji: mučeništvom.”

Sotona prezire slabost dok napreduje u potrazi za zemaljskom moći. Što se više trudimo biti “jaki” i “utjecajni” u svijetu, to više Sotona radi na nama i ulazi u nas. Pomislite na Majku Terezu. Radila je s najsiromašnijima među siromašnima i u očima svijeta bila je niska, slaba i krhka starica. Međutim, zapravo je bila jedna od najjačih žena koje su ikada živjele i bila je trn u oku Sotoni. Nikada nije mogao osvojiti nju i dobro djelo koje je učinila. Ako želimo pobijediti zlo, put do pobjede je postrojen poniznošću i samopožrtvovnošću. Tek kad sve predamo Bogu, ikada ćemo moći pobijediti zlo.

Izvor: aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er