MEĐUGORJE

Ovo je slika koja je kao proročanstvo nastala je 7 godina prije Gospina ukazanja u Međugorju

Nekoliko godina na koru međugorske crkve nalazila se jedna slika, ulje na platnu, za koju su mnogi župljani i hodočasnici mislili kako je nastala nakon što su djeca u Bijakovićima na Brdu ukazanja posvjedočila da im se ukazala Blažena Djevica Marija.

Riječ je o slici Vlade Falaka. Vlado je rođen 1940. u Šurmancima, selu međugorske župe. Završio je bravarski zanat te radio u Mostaru, Sloveniji i Biletići Polju. Kao mladić, samouk je počeo slikati, poglavito sakralne motive.

Sliku Gospa iznad Međugorja (dimenzija 120 x 80 cm), tako možemo nasloviti njegovo djelo o kojemu je riječ, naslikao je uoči Velike Gospe 1974. i darovao je župniku fra Luki Sušcu i kapelanu fra Jozi Joliću koji su je postavili na kor. Pišući o prvim danima ukazanja, fra Jozo Jolić sliku doživljava jednim od predznaka ukazanja. Upitan zašto je naslikao upravo takvu slika, Vlado odgovara: «To je samo znak da se Božji i Gospini planovi ne mogu predvidjeti.

Mogao bih stotinu puta upitati zašto, i ne znati odgovoriti. Jedno od tih zašto odnosi se i na to zašto sam ostao živ. Naime, 25. ožujka 1991. dospio sam u bolnicu Sveti Duh u Zagrebu i odstranjeni su mi slijepo crijevo, desni mokračni kanal i desni bubreg. U bolnicu sam došao s malignom retroperitonealnom fibrom, a nakon operacije stanje se pogoršavalo, tako da su me operirali još dva puta. Primio sam dvadeset bočica krvi, što također nije pomagalo, jer se pojavila kronična sepsa

Kad sam osjetio da mi liječnici ne mogu pomoći, devetu večer nakon operacije sam zavapio: ‘Gospe moja, neka bude po tvojoj volji, a ja te molim pomozi mi da ostanem živ radi svoje djece.’ Već ujutro stanje se promijenilo! Slika Sepsa je nestala. Kad sam otpušten iz bolnice zahvalio sam se dr. Gilji što me je spasio, na što se on nasmijao i rekao da je učinio sve što je mogao, ali da ne zna što me je spasilo te da svakako s molitvenikom odem na Križevac kad dođem kući.

Liječniku ni prije ni poslije operacije nisam pričao da sam naslikao tu sliku 1974., niti onu 1964., niti da sam večer prije ozdravljenja zamolio Gospu za pomoć. Danas sam, hvala Bogu, dobro – i nakon šest operacija.» Kažimo i to da se slika iz 1974. nalazi u samostanu sestara Ranjene obitelji na Vionici te i to kako Vlado Falak i dalje slika: njegova se djela nalaze na svim kontinentima.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker