VJERA I DUHOVNOST

Ovaj prekrasni kip Djevice Marije veći je od kipa Krista Otkupitelja u Riu

Ovaj prekrasni kip Blažene Djevice Marije u Boliviji veći je od kipa Krista Spasitelja u Riu

Na 149 metara visine, Djevica grada Orura, smještena na 12 000 metara visokom planinskom vrhu južno od La Paza, Bolivija, bdije nad stanovnicima regije. 22 metra je viši od kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru. Poznat je kao Virgen de la Candelaria (Djevica Svijećnica)

Festival se održava 2. veljače (Prikazanje Gospodinovo- svijećnica), za vrijeme karnevala Oruro – najvećeg kulturnog događaja u godini – u svetištu posvećenom Djevici. Legenda kaže da se 1789. godine freska Djevice Marije čudesno pojavila u jednom od bunara najbogatijeg rudnika srebra u Oruru. Od tada svake godine kostimirani vjernici putuju pet kilometara, plešući i pjevajući i klečeći pred Gospinom slikom postavljenom u svetištu. Ta je pobožnost toliko jaka da je karneval u Oruru 2008. stavljen na UNESCO -vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ljubav i štovanje prema Djevici je takva da su vlasti odlučile izgraditi 2009. golemi kip koji odražava veličinu njihovog štovanja. Na ovom “spomeniku” radilo je 110 radnika, njegova je visina jednaka visini devetokatnice. Mjesec je kraj njezinih nogu, Djevica u lijevoj ruci drži Dijete Isusa, dok u desnoj ruci nosi svijeću. Konstrukcija je projektirana da podnese seizmička kretanja.

U prizemlju kipa Djevice nalazi se kapelica u kojoj se vjernici mogu moliti. Dok se penju na katove, posjetitelji se mogu diviti gradu kroz impresivan panoramski pogled, a ovaj je pogled još spektakularniji na najvišim katovima: 140 zvijezda Bogorodičinog plašta, koje služe kao prozori, pružaju pogled koji oduzima dah. Bogorodica Oruro do danas ostaje najviši vjerski spomenik u Latinskoj Americi.

djevice

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er