CRKVAPAPA FRANJO

Oštra kritika pape Franje na Sinodalni put u Njemačkoj: Ovdje je opasnost da se nešto vrlo, vrlo ideološko uvuče, a tada Duh Sveti odlazi

U intervjuu objavljenom u srijedu, papa Franjo osudio je Njemački sinodalni put kao elitistički, beskorisni i onaj koji riskira nanošenje ideološke štete crkvenim procesima.

“Njemačko iskustvo ne pomaže”, rekao je papa za Associated Press na pitanje o kontroverznom procesu, objašnjavajući da dijalog treba uključiti “sav Božji narod”.

86-godišnji papa usporedio je njemački događaj, koji nije sinoda, s nedavno proširenom Sinodom o sinodalnosti sveopće Crkve.

Papa Franjo je u utorak rekao da je cilj globalne sinode bio “pomoći ovom više elitističkom (njemačkom) putu da na neki način ne završi loše, nego da se također integrira u Crkvu”.

Iako papa Franjo nije ulazio u detalje zahtjeva postavljenih u Njemačkoj, sinodalni je put jasno opisao kao opasan.

“Ovdje je opasnost da se nešto vrlo, vrlo ideološko uvuče. Kad se ideologija umiješa u crkvene procese, Duh Sveti odlazi kući, jer ideologija pobjeđuje Duha Svetoga”, rekao je u opširnom intervjuu koji je također uključivao opaske o stavu Crkve o homoseksualnosti, gubitak pape emeritusa Benedikta XVI. — i njegovo zdravlje.

Otkako ga je pokrenuo kardinal Reinhard Marx 2019., Njemački sinodalni put izaziva kontroverze .

Sudionici su glasovali za nacrte dokumenata koji pozivaju na svećeničko ređenje žena , istospolne blagoslove i promjene crkvenog učenja o homoseksualnim odnosima, što je izazvalo optužbe za herezu i strah od raskola.

Zabrinutost su javno izrazili crkveni čelnici iz Poljske , nordijskih zemalja i cijelog svijeta .

Strahovi od “prljavog raskola” iz Njemačke porasli su tijekom proteklih nekoliko mjeseci, jer su organizatori Sinodalnog puta u studenom odbili moratorij na proces koji je predložio Vatikan.

U svom intervjuu objavljenom u srijedu, papa Franjo je inzistirao: “Uvijek se pokušajte ujediniti.”

Samo dva dana ranije, u ponedjeljak, posljednja vatikanska intervencija protiv Sinodalnog puta otkrila je da su čak i sudionici u procesu sve samo ne ujedinjeni: pet njemačkih biskupa, kako je objavljeno, zatražilo je od Rima razjašnjenje zabrinutosti oko sinodalnog vijeća.

Sudionici Njemačkog sinodalnog puta u rujnu 2022. izglasali su stvaranje takvog kontrolnog tijela koje bi trajno nadziralo Crkvu u Njemačkoj.

Vatikan je u pismu objavljenom 23. siječnja naveo da Nijemci nisu ovlašteni uspostaviti stalno sinodalno vijeće koje bi nadziralo Crkvu u Njemačkoj. Poslanicu je službeno odobrio papa Franjo.

Unatoč svim ovim intervencijama, trenutno se očekuje da će se Sinodalni put — “Synodaler Weg” na njemačkom, koji se ponekad prevodi kao Sinodalni put — nastaviti prema planu organizatora. Sljedeća (i za sada posljednja) sinodalna skupština trebala bi se održati u Frankfurtu u ožujku.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er