CRKVAVIJESTI

U nizu napada na Crkvu oskvrnut spomenik Ivanu Pavlu II.

U ponedjeljak 26. lipnja, kip svetoga pape Ivanu Pavla II. u Edmontonu u Kanadi, vandaliziran je crvenom bojom. Prema policijskom izvješću, incident se dogodio oko 23:10, a djelo je počinila ženska osoba.

Karol Wojtyła stasao je usred fašizma i komunizma, zahvaljujući čemu je poznavao istinsko zlo. Žalosno je što ljudi koji danas odrastaju ne znaju što je istinska svetost, napisao je za National Catholic Register Donald DeMarco.

Edmontonski nadbiskup Richard Smith izrazio je žalost zbog incidenta riječima: “Župljani Župe Svete Krunice i vjernici Edmontonske nadbiskupije u ovom trenutku dubinske tuge stoje uz urođeničke narode. Crkva ističe jednako ljudsko dostojanstvo svih naroda i brani pravo na držanje vlastita kulturnog karaktera s posebnim tradicijama i običajima”.

Vandalizam je najnoviji primjer napada na Katoličku Crkvu u Kanadi, a uslijedio je nakon spaljivanja barem četiri crkve. U nekim slučajevima riječ je o osveti onih koji vjeruju kako je Katolička Crkva odgovorna za loš tretman urođeničkih naroda u kanadskim rezidencijalnim školama. No ako je napad na kip Ivana Pavla II. na bilo koji način povezan s pitanjem urođenika, ta je srdžba pogrešno usmjerena budući da je sveti papa bio veliki zagovornik njihovih prava.

20. rujna 1987. godine, Sveti otac održao je govor “Dragoj starosjedilačkoj braći i sestrama” u Fort Simpsonu:

“Želim vam reći koliko sam sretan što sam s vama, starosjedilačkim narodima Kanade, u ovoj predivnoj zemlji Denendeh. Došao sam preko oceanaa i iz SAD-a kako bih bio s vama, a znam i da su mnogi od vas također došli izdaleka – sa smrznutog Arktika, iz prerija, iz šuma, iz svih dijelova prostrane i predivne Kanade”.

Ivan Pavao II. nije bio prvi papa koji je afirmirao dostojanstvo i prava urođeničkih naroda.

1537. godine, na samom početku prisutnosti Crkve u Novome svijetu, papa Pavao III. proglasio je prava autohtonih naroda i priznao njihovo dostojanstvo, branio njihovu slobodu i ustvrdio kako ih se ne može porobiti niti lišiti njihovih dobara i vlasništva, po cijenu ekskomunikacije (Pastorale Officium, 29. svibnja 1537).

Ivan Pavao II. 1987. je godine iznova afirmirao i potvrdio dosljednost crkvenog nauka: “Ponavljam što sam rekao prilikom prethodnog posjeta (…). Danas vam ponavljam te riječi, vama i svim starosjedilačkim narodima Kanade i svijeta. Crkva potvrđuje jednako ljudsko dostojanstvo svih naroda i brani njihovo pravo na držanje vlastita kulturnog karaktera s posebnim tradicijama i običajima”.

Prema kanadskom zakonu, ovakav tip vandalizma nije teroristički čin, već “zločin iz mržnje”. Premijer Justin Trudeau nije uspio okončati niz napada na Katoličku Crkvu. Naveo je kako su navedeni  incidenti “razumljivi”.

Predrasude, ako se ne istraži njihov izvor, mogu eskalirati u mržnju, vandalizam, palež i terorizam, upozorava DeMarco. Kanađani, bili oni starosjedilačkog podrijetla ili ne, trebali bi iščitavati riječi Ivana Pavla II., zaključuje. Završetak Papina govora iz 1987. godine, koji bi teško bi mogao polučiti nasilni odgovor, tako glasi:

“‘Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave’, starosjedilački narodi Kanade, ‘dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati, prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu’ (Efežanima 1:17). U ljubavi Gospodina i Spasitelja Isusa Krista, blagoslivljam svakoga od vas i molim se za mir i radost u vašim obiteljima i narodima. Neka Bog bude sa svima vama!”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er