SVIJET

Ortega zabranjuje korizmene procesije u Nikaragvi

Ortegina diktatura navodno je zabranila tradicionalne javne procesije Križnog puta u svim župama u zemlji. Ušutkavanje glasova neslaganja u Nikaragvi ponovno je izravno usmjereno na Katoličku crkvu.

U posljednjih pet godina Katolička crkva u Nikaragvi prošla je kroz više od 190 napada i oskvrnjenja, uključujući požar u katedrali u Managui, protjerivanje Misionarki ljubavi, zatvaranje biskupa Rolanda Álvareza te progonstvo i skidanje s uključujući državljanstvo više od 222 bivša politička zatvorenika, svećenika, biskupa i sjemeništaraca, prenosi Aleteia

Sada, prema Vatican News, Ortegina diktatura je “navodno zabranila tradicionalne javne procesije Križnog puta u svim župama u zemlji.” Korizmeni i uskrsni obredi morat će se održavati unutar crkava. Napetosti između Orteginog režima i Katoličke crkve u Nikaragvi “dosegle su vrhunac prošlog tjedna kada je, u govoru za 89. godišnjicu ubojstva nikaragvanskog nacionalnog heroja Augusta Sandina, predsjednik Ortega pokrenuo napad bez presedana na Crkvu”, objašnjava Vatican News.

Ortega je u svom obraćanju naciji optužio katoličku hijerarhiju Crkve u Nikaragvi za “teške zločine i užase”, te za potporu Somozi, bivšem nikaragvanskom diktatoru koji je svrgnut Sandinističkom revolucijom 1979. godine. Također je optužio papinstvo da je podržavalo Mussolinija i rekao da je Vatikan “organizacija nalik mafiji”.

Međutim, ovo nije prvi put da Ortega u javnom govoru napada Katoličku crkvu u Nikaragvi. Prošlog rujna, u oštrom obraćanju povodom 43. godišnjice Nacionalne policije, Ortega je Katoličku crkvu nazvao “savršenom diktaturom”: “Tko je izabrao biskupe, papu, kardinale? […] S kojim moralnim autoritetom oni govore o demokraciji? […] Sve [u crkvi] je nametnuto. To je diktatura, savršena diktatura. To je tiranija, savršena tiranija.” Također je optužio katoličke vođe da su “banda ubojica”, tvrdeći da je hijerarhija Crkve u Nikaragvi pozvala prosvjednike da ga ubiju tijekom prosvjeda 2018., te je prezirao poziv pape Franje na dijalog u zemlji.

Ortega (koji sebe smatra katolikom) pobijedio je na izborima 2021. nakon što je diskvalificirao i zatvorio oporbene kandidate. Od tada njegov režim progoni svećenike i biskupe koji su se zalagali za obranu ljudskih prava, crkve u Nikaragvi i demokratskih institucija. Papa Franjo rekao je kako je uvjeren da dijalog može uspostaviti temelj za suživot. Nakon što je 21. kolovoza 2022. predvodio vjernike u podnevnoj molitvi Anđeo Gospodnji u Rimu, papa Franjo je rekao: „Pomno pratim, sa zabrinutošću i tugom, situaciju stvorenu u Nikaragvi koja uključuje osobe i institucije. Želio bih izraziti svoje uvjerenje i nadu da se kroz otvoreni i iskreni dijalog ipak može pronaći osnova za pun poštovanja i miran suživot.”

Prije samo nekoliko tjedana, 12. veljače, papa Franjo otvoreno je govorio o svojoj podršci biskupu Alvarezu. Nakon podnevnog Anđeo Gospodnjeg 12. veljače, rekao je: Vijest iz Nikaragve jako me rastužila i ne mogu se sa zabrinutošću sjetiti biskupa Rolanda Álvareza iz Matagalpe, do kojeg mi je jako stalo, osuđenog na 26 godina zatvora, kao i onih koji su deportirani u Sjedinjene Države. Predvodio je hodočasnike u crkvi sv. Petra u molitvi Zdravo Marije za narod.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er