VJERA I DUHOVNOST

Obitelj koja moli, ostaje zajedno!

Časni Patrick Peyton (1909.-92.), Poznat kao “svećenik krunice” zbog mnogih velikih skupova krunice koje je vodio diljem svijeta, popularizirao je frazu “Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno”. U vrijeme kada se mnoge obitelji bore s mnogim problemima i krizama, bilo bi nam dobro poslušati mudre savjete ovog svetog svećenika.

Obiteljska molitva i obveza roditelja

Prema Apostolskoj pobudnici iz 1981. godine, Familiaris Consortio, pape svetog Ivana Pavla II., oženjene osobe sudjeluju u sveopćem pozivu na svetost, potpomognuti primanjem sakramenata i prinosom Bogu „kroz molitveni život, kroz molitveni dijalog s Ocem, po Isusu Kristu, u Duhu Svetom” piše hkm.hr.

Na glavne događaje u životu, rekao je, “treba gledati kao na pogodne trenutke za zahvalnost, molbu ili povjerenje u napuštanje obitelji u ruke njihovog zajedničkog Oca na nebu.” Uspjeh u obiteljskom životu može se postići samo, napominje papa, “uz neprestanu Božju pomoć, koja će zasigurno biti dodijeljena ako se ponizno i ​​s povjerenjem moli u molitvi.” (59)

Roditelji, dakle, imaju obvezu podučavati svoju djecu o molitvi, moleći zajedno sa svojom djecom kao otac i majka – vršeći svoje kraljevsko svećenstvo – mogu prodrijeti u najdublje dubine srca njihove djece i ostaviti dojam da budući događaji u njihovom životu neće moći nestati … Daleko od toga da budu oblik bježanja od svakodnevnih obveza, molitva predstavlja najjači poticaj za kršćansku obitelj da preuzme i u potpunosti se pridržava svih svojih odgovornosti kao primarne i temeljne stanice ljudskog društva. (60, 62)

Važno je započeti kad su djeca mala. Neka mole blagoslove tijekom obroka i mole se s njima prije spavanja. Moj zet je nevjerojatan u načinu na koji se svake večeri moli sa sinovima. Daje im da čitaju i ponavljaju vrlo specifične molitve, a uključuje i malu poduku- apsolutno nevjerojatno! Sviđa mi se kako je izgradio vjeru mojih unuka.

Familiaris Consortio spominje 1976. opću audijenciju kod pape sv. Pavla VI. (1897. – 1978.), Tijekom koje je pitao:

“Majke, učite li svoju djecu kršćanskim molitvama? Pripremate li ih, zajedno sa svećenicima, za sakramente koje primaju u mladosti: ispovijed, pričest i krizmu? Potičete li ih kad su bolesni da razmišljaju o Kristu koji pati kako bi zazvali pomoć Blažene Djevice i svetaca? Molite li obiteljsku krunicu zajedno? A vi, očevi, molite li se barem ponekad sa svojom djecom, sa cijelom domaćom zajednicom? Vaš primjer iskrenosti u mislima i djelovanju, pridružen nekoj zajedničkoj molitvi, pouka je za život, čin obožavanja posebne vrijednosti. Na taj način donosite mir u svoje domove: Pax huic domui. Zapamtite, na taj način gradite Crkvu. (60)

Mnogi načini molitve kao obitelj

Postoji mnogo načina na koje možete moliti kao obitelj. Započnite s osnovama, poput jutarnje i večernje molitve i molitve prije jela. Idite na misu nedjeljom kao obitelj i idite zajedno na sakrament pomirenja barem jednom mjesečno. Potražite mogućnosti za zajedničko moljenje pobožnosti u vašoj lokalnoj župi.

Također bih preporučio zajedničko vrijeme za obiteljsku pobožnost. Znam za obitelji koje su izdvojile mali kutak svog doma, ukrašavale ga raspelima, vjerskim slikama i kipovima i okupljale se oko njega kad je vrijeme za molitvu.

Postoje mnoge popularne katoličke molitve iz kojih možete birati. Tu je Angelus (“Anđeo Gospodnji objavljen Mariji …”), tradicionalno se moli u 9, 12 i 18 sati svaki dan. Postoje i mnoge litanije, litanije za Krista, Blaženu Majku i svece i anđele. Možda biste željeli obaviti obiteljsku molitvu posvećenja Presvetom Srcu. Postoje razne himne koje možete pjevati zajedno, kako tradicionalne tako i suvremene.

Neke obitelji vole moliti devetnice, odnosno devet dana molitve za dobivanje posebnih milosti (latinska riječ novem znači devet). Prema predaji, nakon što se Isus uzašao na nebo, apostoli su se vratili u Gornju sobu na devet dana molitve, čekajući dolazak Duha Svetoga: „Svi su se oni jednodušno posvetili molitvi, zajedno s nekim ženama i Marijom Isusova majka i njegova braća “(Djela 1,14). Devet je i broj mjeseci koliko je Blažena Majka čekala rođenje našega Gospodina.

Postoje devetnice Duhu Svetomu, za Presvetom Srcu Isusovu i svecima. Neke su devetnice zahvalnosti, ali većina je devetnica prošnji. Devetnice su odavno popularne među katoličkim vjernicima. U 19. stoljeću odobravane su oproštajnice (koje propuštaju privremenu kaznu zbog grijeha) za neke devetnice koje su se molile kao priprema za razne blagdane.

Mnoge vjerne katoličke obitelji redovito mole devetnice moleći zagovor svetih koji su prije njih otišli u nebo za svoje potrebe. Mnogo je prekrasnih knjiga devetnica koje možete jeftino kupiti u katoličkim knjižarama.

Pozitivan utjecaj na vaš život

Kakve god molitve odabrali uvesti u svoj dom, možemo kao katolici potvrditi kakav će to pozitivan utjecaj imati na vaš život i život naše djece. Dobro odgojiti djecu uvijek je bio jedan od velikih životnih izazova, a posebno je to u našoj kulturi. Kao i većina vas, moja supruga Mary Anne i ja imali smo poteškoća s našom djecom – duhovno, emocionalno, mentalno i fizički – ali i mi smo dobili mnogo prekrasnih odgovora na svoje molitve.

Molili smo da se naša kći Laura, na primjer, uda za svetog čovjeka. Slava Bogu, udala se za čovjeka za kojeg mislimo da je svetac u nastajanju! Nije bio katolik kad su se vjenčali, ali prešao je na vjeru godinama kasnije, a sada je, u mnogočemu, evangelizator! Također joj je neprocjenjiva podrška posljednjih godina jer se borila s rakom pluća. Oboje su vrlo aktivni u svojoj župi, a Laura je svjetska zagovornica istraživanja raka pluća.

Moj najstariji sin je odvjetnik koji brani siromašne, a najmlađi sin radi za katoličku karizmatsku obnovu u Los Angelesu. Rade nevjerojatne stvari!

Što je ključno? Vjera, molitva i predanje u ustrajnosti. Pismo Hebrejima nudi važne upute o ustrajnosti. Predlažem da ove stihove posvetite sjećanju kako biste ih se prisjetili u obeshrabrujuće vrijeme: „Ne gubite dakle pouzdanja! Pripada mu velika plaća! Postojanosti vam uistinu treba da biste vršeći volju Božju zadobili obećano.“(Hebrejima 10, 35-36).

Blažena Djevica i krunica

Želim završiti dajući posebnu pozornost Blaženoj Majci i predanost krunici. Jedna od najboljih kućnih molitava za obitelj je krunica. U crkvenim odobrenjima ukazanja Blažene Majke, poput Lurda i Fatime, Gospa je izričito zatražila da kažemo pet desetice krunice dnevno. Moćan je duhovni alat za obitelji. Iskusio sam njegovu moć u vlastitom životu.

Kad su moja djeca bila tinejdžeri, osjećalo sam da sve što sam radilo nije u redu. Rekao sam, “Zeleno”, a oni su rekli, “Crveno, plavo i bijelo!” Jednog dana, kad sam bio potpuno izvan sebe, otišao sam u podne u crkvu i tamo sam se usrdno molio. Gospodin je došao i rekao: “Moli krunicu svaki dan za svoju obitelj i djecu.” Nisam promašio trideset godina! Zahvaljujem Blaženoj Majci na mnogim blagoslovima koji su se obrušili na mene i moju obitelj.

Kako smo blagoslovljeni što imamo ljubav Kristove Majke! Imamo duhovnu majku koja nas zagovara sa svojim Sinom, baš kao što je to učinila na svadbenoj gozbi u Kani. Ivanovo evanđelje govori o posebnom odnosu koji imamo s Marijom kad prepričava jedan od posljednjih Isusovih postupaka dok je umirao na križu. „Kad je Isus vidio svoju majku i učenika tamo kojega je volio, rekao je majci:‘ Žena, evo ti sina. ’Tada je rekao učeniku:‘ Evo ti majke. ’I od tog sata učenik je odvede svom domu “(Ivan 19, 26-27).

Sveci su kroz povijest Katoličke crkve bili posvećeni Blaženoj Majci. Sveta Terezija iz Lisieuxa (1873.-97.) Rekla je: „O, kako volim Blaženu Djevicu. Da sam svećenik, koliko bih često govorila o njoj. Ona je više majka nego kraljica.”

Sveti Louis de Montfort (1673. – 1716.), poznat po promicanju marijanske pobožnosti kroz djela poput Tajna krunice i Istinska pobožnost prema Mariji, rekao je: „Nikada nikoga tko svakodnevno govori njegovu krunicu neće zalutati. Ovo je izjava koju bih rado potpisao svojom krvlju. ”

Moja baka, Carmella, poslušala je Louisov savjet i molila krunicu svaki dan, kao i za vrijeme mise u nedjelju. Odrastajući, primijetio sam kako je bila mirna kad se molila, ali Mariju nisam poklanjao tek kasnije u životu.

Znam za ženu koja je doživjela gubitak djeteta zbog bolesti. Obuzela ju je tuga i očaj. Ispričala je kako joj je u najtežem trenutku očaja Blažena Djevica došla i uvjeravala je da je Bog nije zaboravio i da je razumjela njezinu bol i da je neće napustiti. Ovo duboko iskustvo promijenilo je ženu, dalo joj mir i pomoglo joj u najtežim vremenima.

Kad se molimo s našom Blaženom Majkom i tražimo od nje da zagovara za nas kod Isusa, možemo biti sigurni da ćemo dobiti odgovor.

Većina nas roditelja marljivo radimo kako bismo svojoj djeci pružili izvrsno obrazovanje i proveli vrijeme s njima kako bismo im pomogli da uspiju u školi. To je prekrasno i važno, ali kako se to uspoređuje s poučavanjem o Isusu, molitvom i pomaganjem u vječnom spasenju? Obiteljska molitva presudna je za njih kako bismo im pomogli na putu do neba!

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er