OSTALOVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

NOVO OTKRIĆE: Nove tehnologije ukazuju na to da je Torinsko platno staro…

NOVO OTKRIĆE: Nove tehnologije ukazuju na to da je Torinsko platno staro… Radiokarbonskim datiranjem Torinskog platna 1988. godine utvrđeno je da je relikvija za koju mnogi vjernici vjeruju da je Kristov pogrebni pokrov nastao prije oko 700 godina.

Iako je to istraživanje sugeriralo da pokrov nije autentičan, nije umanjio vjeru tisuća koji hodočaste u Torino kako bi štovali relikviju. Nova tehnologija za datiranje sada je smjestila tkaninu u vrijeme kad je Krist živio.

Istraživanje i novo otkriće je proveo dr. Liberato de Caro s talijanskog instituta za kristalografiju Nacionalnog istraživačkog vijeća, u Bariju. Dr. de Caro upotrijebio je metodu poznatu kao “Wide-Angle X-ray Scattering” ili WAXS, koja mjeri prirodno starenje lanene celuloze i stavlja ga u vrijeme proizvodnje, donosi Aleteia.

Proces ima nekoliko ključnih značajki koje ga čine poželjnijim načinom istraživanja od radiokarbonskog datiranja, a među kojima je i činjenica da je potpuno nedestruktivan za uzorke. Nadalje, veličina uzorka potrebna za WAXS je mnogo manja, zahtijeva samo dio tkanine veličine približno 0,5 mm x 1 mm.

U svom izvješću, objavljenom na mrežnoj stranici talijanskog Odjela za kemijske znanosti i tehnologije materijala, de Caro je ukazao na nekoliko nedostataka u datiranju analizom Carbon-14. Napomenuo je da se uzorci tekstila lako mogu kontaminirati tvarima koje bi mogle iskriviti rezultate.

De Caro je objasnio da je WAXS metoda korištena na raznim uzorcima povijesnog tekstila za koje je dokumentirano da su stari od 3000. godine prije Krista do 2000. godine.

Postavio je Torinsko platno među ove uzorke i otkrio da najbolje odgovara komadu tkanine za koju se zna da potječe iz opsade Masade u Izraelu 55-74. godine.

Ako su točni, nalazi bi sugerirali da je pokrov nastao u vremenu kad je Krist živio, a to bi moglo značiti da je to doista bila Isusova pogrebna tkanina. Ipak, de Caro je savjetovao oprez, budući da je novi datum u suprotnosti s datiranjem analize Carbon-14 i to s velikom razlikom.

NOVO OTKRIĆE: Nove tehnologije ukazuju na to da je Torinsko platno staro...

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er