CRKVAVIJESTI

Nova ograničenja slovenskih biskupa: Svi stariji od 12 godina moraju imati COVID potvrdu za misu i druga liturgijska slavlja

Slovenski biskupi uveli su ograničenja za misna i druga liturgijska slavlja… Preboljeli, cijepljeni, testirani (PCT) – jedan od ovih uvjeta morat će ispuniti vjernici stariji od 12 godina koji žele sudjelovati na misnim slavljima u Sloveniji.

Odluka je to slovenskog episkopata koju su u ponedjeljak 8. studenog objavili na svojim mrežnim stranicama.

U dokumentu “Tumačenje Vladine uredbe o privremenim mjerama za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti COVID-19 od 05.11.2021.” biskupi su napisali kako svaka župa mora na vidljivo mjesto staviti obavijest o obvezi ispunjavanja PCT uvjeta te osigurati osobu koja će na ulaznim vratima crkve provjeravati imaju li vjernici PCT potvrdu (slično hrvatskoj COVID potvrdi).

Slični uvjeti vrijede i za svećenike te druge osobe koje animiraju misno slavlje poput zboraša, orguljaša i čitača, s tim da je za ovu skupinu dovoljno testiranje brzim antigenskim testom najviše 48 sati uoči misnog slavlja.

Biskupi su također naglasili potrebu nošenja maski te održavanja distance od najmanje 1.5 m, osim među članovima istog kućanstva. Također obvezno je redovito provjetravanje crkvenih prostorija i dezinfekcija ruku na ulazu.

U Tumačenju piše i kako se sakramenti ispovijedi, krštenja, vjenčanja te drugi oblici bogoslužja mogu slaviti uz razumno poštivanje odredbi za svete mise, ali i da PCT uvjeti nisu potrebni za individualnu duhovnu skrb.

Crkveni sprovodi dopušteni su uz poštivanje lokalnih i državnih zdravstvenih mjera.

Pojedine biskupije trebale bi u naredno vrijeme pripremiti detaljne upute za vjernike i svećenike na vlastitim teritorijima.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er