VJERA I DUHOVNOST

Nova knjiga fra Gorana Azinovića “Svjetlo života”

Nova knjiga fra Gorana Azinovića “Svjetlo života” nastala je kao zbir kolumni koje fra Goran od veljače 2021. godine piše za portal Hrvatske katoličke mreže.  “Svjetlo života” je 18. knjiga fra Gorana Azinovića, a sadrži 90 priča.

Lektorica i suradnica fra Gorana Ana Zubac u predgovoru knjige je, između ostalog, napisala: “Dok sam toga hladnog zimskog dana čitala portal Hrvatske katoličke mreže, sinula mi je ideja da bi fra Goran Azinović kao vrstan pisac kratke priče mogao pisati svoje tekstove za ovaj sjajan portal. Nazvala sam ga i to mu predložila, a on je rekao da bi rado pisao za HKM, ako su tamošnji urednici voljni to prihvatiti. Nakon što sam poslala e-mail na adresu gospođe Diane Tikvić, jedne od urednica ovog medija, ona je ubrzo ljubazno odgovorila da uredništvo portala pristaje na taj prijedlog. I tako je prva fra Goranova kolumna pod nazivom Šetnja Međugorjem ugledala svjetlo dana na portalu HKM-a 1. veljače 2021. godine. Otada pa svakog ponedjeljka, u jutarnjim satima, redovito izlaze njegove nove kolumne, koje su na Facebook stranici Mreže vrlo čitane, lajkane i dijeljene.

Naslovnica knjige “Svjetlo života”

Vezani članci

Mladi franjevac je svoje kolumne odlučio ukoričiti u knjigu te i u tom pisanom formatu uveseliti svoje čitatelje. Knjiga nosi naziv Svjetlo života po uzoru na istoimenu priču u kojoj autor poziva kršćane da u ovom tamnom svijetu budu svjetlo vođeno vječnim Svjetlom – Isusom Kristom. Naslovnicu knjige krasi lijepa El Grecova slika dječaka koji puše na žeravicu. O čemu fra Goran ovdje piše? Teme fra Goranovih priča su raznovrsne i vrlo interesantne, a česta tema je Isus Krist. Isusom kao pravim Bogom i Čovjekom protkana je većina autorovih kolumni, a jedna, koja me se veoma dojmila, govori o Ljubavi na križu. Tu pisac efektno progovara o tome kako kršćani trebaju vjerno ljubiti svoj križ, a nedugo zatim nadahnuto ističe kako vjernici, osim na svoje, moraju biti usmjereni i na tuđe križeve i nedaće jer tu se krije istinska vrijednost kršćanskog života.

Zanimljiva je i priča o neuspjelom bijegu arškog župnika iz Arsa, a pisac slikovito progovara i o prijateljima, o svetoj Maloj Tereziji, (ne)uspjehu svetog Franje Ksaverskog, o čitanju Božje Riječi i ranama. Pišući o žarkoj molitvi pravednikovoj, svećenik donosi krasan primjer Jacintine molitve jedne Zdravomarije dnevno za sretan povratak portugalskog vojnika iz Prvog svjetskog rata. Ovime želi naglasiti kako i male, a strjelovite molitve mogu biti vrlo učinkovite. Nadalje ćeš, dragi čitatelju, ovdje pročitati izvrsnu priču o svetom Bernardu iz Clairvauxa i njegovoj braći, a saznat ćeš kakve veze sveti Franjo Asiški ima sa razvodom i ženidbom te gdje nastaje čovjekov nemir”, piše u predgovoru knjige Ana Zubac.

Fra Goran Azinović, ne samo da želi biti dobar čovjek i svećenik, nego na svom putu nasljedovanja Krista želi svima nama pomoći kako da i sami postignemo svetost i baštinimo život vječni

Recenzentica knjige “Svjetlo života” Marijana Šarac Šimović u recenziji knjige, između ostalog, ističe: “Autor ovog djela, fra Goran Azinović, ne samo da želi biti dobar čovjek i svećenik, nego na svom putu nasljedovanja Krista želi svima nama pomoći kako da i sami postignemo svetost i baštinimo život vječni. Ne čini to samo u svojoj svećeničkoj službi propovijedajući s oltara, nego vrlo vješto koristi svoje umijeće pisanja i nesebično dijeli stečeno znanje, iskustvo i savjete. U njegovim kratkim, ali poučnim pričama uočavamo fra Goranovu kristocentričnost. Krist mu je uvijek na prvom mjestu, Alfa i Omega njegova života. Slijedeći Krista, dolazi do spoznaja da u ovim teškim vremenima izgubljenog čovjeka treba navigati do Krista. U svojim pričama navodi nas na razmišljanje o svemu što je potrebno kako bismo postigli duhovni rast”, piše Šarac Šimović.

Knjiga fra Gorana Azinovića izašla je u izdanju Ogranka Matice hrvatske Čitluk, a može se nabaviti u prostorijama župe Krista Kralja Čitluk te u Župnom uredu u Međugorju.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er