SVIJET

Budi milosrdan nama i cijelomu svijetu: Nizozemska “proširuje” eutanaziju na djecu od 1 do 12 godina

Iako je i dalje nezakonito eutanazirati malu djecu u toj zemlji, nove rupe će omogućiti sudovima da odbiju kazneni progon u slučajevima “ekstremnih okolnosti”.

Nizozemski ministar zdravstva, Ernst Kuipers, najavio je da će nacija proširiti svoju politiku o eutanaziji. Izmijenjeni propisi omogućit će nizozemskoj djeci u dobi od 1 do 12 godina da traže eutanaziju u slučajevima neizlječive bolesti i “nepodnošljive patnje”. Od 2005. kontroverzni “Groningenski protokol” dopušta eutanaziju novorođenčadi s dijagnozom “beznadnih” slučajeva koji bi doveli do “nepodnošljive patnje”.

Nove prilagodbe pravilnika proširit će ponudu protokola na djecu između 1 i 12 godina koja ispunjavaju kriterije. Iako je eutanazija djeteta rijetka pojava u Nizozemskoj, Kuipers je rekao kako očekuje da će broj djece kojoj se pomogne u smrti biti između 5 i 10 godišnje. Prema The Conversationu, novi propisi ne čine nužno legalnim eutanaziju djeteta. Umjesto toga, oni pružaju pravne rupe koje bi sudovima omogućile da odbiju procesuirati slučajeve koji mogu dokazati “iznimne okolnosti”.

Primjer takvog slučaja uključuje neizlječive tumore mozga koji dovode do nemilosrdnog povraćanja, vrištanja i napadaja u fazi umiranja. Djeca s epilepsijom koja imaju desetke do stotine napadaja dnevno također bi bila prihvatljiva. Catholic Herald je primijetio da je Nizozemska zabilježila 8720 prijavljenih smrti od eutanazije u 2022., što je porast od 14% u odnosu na 2021. Broj nizozemskih građana koji su odabrali eutanaziju kao sredstvo smrti u prošloj godini čini 5,1% od ukupnog broja u zemlji.

Prema nizozemskim zakonima o eutanaziji, depresija je legitiman razlog za eutanaziju sve dok pacijent može dokazati da pati. Guardian ističe da dok je Nizozemska bila prva zemlja u svijetu koja je legalizirala eutanaziju, 2002. godine, nije prva koja je ponudila pomoć pri umiranju djeci. Belgija od 2014. nudi eutanaziju neizlječivo bolesnoj djeci svih uzrasta.

U prethodnom izvještavanju Aleteie o belgijskim zakonima o eutanaziji, urađen je intervju s britanskim bioetičarem, David Albert Jonesom, direktorom Bioetičkog centra Anscombe u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je o ponudi eutanazije djecu rekao: “Eutanazija je uvijek pogrešna jer uvijek predstavlja odluku da se prekine život, da se ubije drugo ljudsko biće. To predstavlja neuspjeh društva da se posvetimo brizi za svaku osobu do prirodnog kraja njenog života. To iz temelja mijenja odnos profesionalca i pacijenta, pa i društva prema oboljelima.

“Iako se predstavlja kao suočavanje sa smrću, to je na paradoksalan način simptom naše nesposobnosti da prihvatimo smrt, dio je poricanja smrti misliti da možemo nekako preuzeti kontrolu nad smrću tako da je to nešto što radimo. Za društvo je osnovno da priznamo neke bitne vrijednosti prihvaćanjem nekih temeljnih ograničenja naših postupaka prema drugima, a možda je najosnovnije da ne oduzimamo život drugome, osim kao sredstvo da zaštitimo društvo od nepravedne agresije.”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er