OBITELJOSTALO

“Nepozvani gosti” koji će uništiti život vaše djece

Mnogi griješe kupujući skupocjene igračke i slično. Roditelji također često misle da će učiniti za svoju djecu najviše ako im osiguraju što više i bolje hrane, što više namještaja, uređaja, radija, televizora i sličnih stvari.

Mnogi misle da će tako najviše učiniti za svoju djecu i svoju obitelj – da će unijeti u kuću na taj način više sreće, blagostanja i zadovoljstva. Ovo je sve važno i korisno do određene granice, ali kada se ide u ovom pravcu toliko daleko da se u domu stvori kult prema stvarima, onda stvari postaju gospodari umjesto da služe domu i obitelji.

Izuzetno je važno kakvi su ljudi koji ulaze u vaš dom, kakvog su ponašanja i kakvoga karaktera. Slušajući njihove razgovore i gledajući njihova ponašanja djeca nesvjesno padaju pod njihov utjecaj. Danas najveći broj “posjetitelja” ulazi u naše domove preko ekrana naših televizora. Nije nam svejedno što djeca gledaju, jesu li ti primjeri na koje će se ugledati, ili primjeri kakvi ne bismo smjeli biti. Televizor bi bio od pomoći kada bi u naše domove ušli mnogi plemeniti, obrazovani, učeni, vrijedni i čestiti ljudi. Isto tako i oni koji svojim vještinama, glazbom, igrom, pjesmom, umjetnošću, mogu unijeti u naše domove mnogo razonode, korisne zabave, utjecaj lijepog ponašanja, poticaj na stvaralaštvo, na lijepu pjesmu i igru, na umjetnost i umjetničko stvaralaštvo. Na žalost, izgleda da je kod nas veći broj negativnih primjera, koji ulaze putem televizora u naše domove. Neki čovjek je vodio statistiku koliko samo u jednom tjednu uđe u domove negativnih i opasnih ljudi. Tu je veoma veliki broj ubojica, nasilnika, otimača, razbojnika, bludnika, koji također ulaze masovno u domove preko raznih filmova, dramskih predstava, slika, štetnih knjiga i slično.

Takvi “gosti” trenutno zabave našu djecu. Čak i mnogim roditeljima se čini da im je televizor pomogao da se djeca okupe i umire u kući. No daleko su od saznanja koliko takvi žalosni primjeri utječu nesretno i štetno na dječje duše.

Koliko scena sablažnjivih filmova razaraju osjećaje mladih srca? Kada se drvo obreže, porast će nove grane. Ako mu odsijeku i stablo do korijena, izbit će nove mladice. Ali ako se iščupa i korijen, drvo neće više ni postojati. Tako ni dijete neće izrasti u pravu i plemenitu osobu, ako mu se u djetinjstvu iščupaju iz srca i duše svi korijeni plemenitosti i čovještva.

Što bismo trebali činiti? Ukratko: potrebno je zatvoriti vrata naših domova pred svima koji na bilo koji način štetno utječu na odgoj i obrazovanje naše djece. Potrebno je zatvoriti vrata i prozore svima koji uskaču u naše domove kako bi sablaznili i razorili. Potrebno je otvoriti naša vrata što većem broju plemenitih i dobrih ljudi, bilo neposredno ili posredno, preko dobrih knjiga, televizije, radija i drugih sredstava. To su pravi pokloni i darovi kojima bi roditelji trebali darivati svoju djecu svakodnevno.

episkop žički Stefan Boca, 1980. godine

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er