svijetVijesti

NEOČEKIVANO Pfizer ima problema s proizvodnjom cjepiva i novom alergijskom reakcijom

“Osoba iz zdravstvenog sustava iz američke savezne države Aljaske doživjela je snažnu alergijsku reakciju nakon što je u utorak primila prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa koje proizvode Pfizer i BioNTech”, javlja The New York Times.

Tri osobe upoznate sa slučajem rekle su da je dotična osoba hospitalizirana te se i dalje nalazi u bolnici. Navodno nije prethodno imala problema s alergijama ni na koji lijek, a nije poznato je li možda bolovala od nekih drugih alergija.

Alergijska reakcija te osobe na cjepivo navodno je bila slična anafilaktičkom šoku kakav su pretrpjele i dvije zdravstvene djelatnice u Velikoj Britaniji, također nakon što su primile Pfizerovo cjepivo. Obje su se u međuvremenu oporavile.

Predstavnik Pfizera nije odgovorio na molbu za komentarom koju mu je uputio New York Times.

Dvije Britanke koje su doživjele alergijsku reakciju nakon što su primile cjepivo Pfizera imaju povijest snažnih alergijskih reakcija nakon cijepljenja, Jedna od njih, 49-godišnjakinja, ima povijest alergije na jaja, dok druga, 40-godišnjakinja, ima povijest alergijskih reakcija na lijekove.

Nakon njihovih slučajeva Britanska regulatorna agencija za lijekove objavila je upozorenje da se osobe s alergijama na hranu ili lijekove ne bi trebale cijepiti. Američka agencija za lijekove i hranu takvo upozorenje još nije izdala.

Neočekivane poteškoće u proizvodnji i skladištenju Pfizerovog cjepiva

U prvim danima uporabe cjepiva Pfizera zabilježene su neočekivane poteškoće, uključujući i poteškoće s dozama cjepiva koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama javili su američki dužnosnici.

Najmanje dvije posude s dozama cjepiva protiv covida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od minus 80 Celzijevih stupnjeva, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

“Posude – koje sadrže po 975 doza cjepiva – pomno su nadgledane na putu za Kaliforniju i Alabamu kada je temperatura pala s minus 80 Celzijevih stupnjeva na minus 92 stupnja”, priopćeno je.

Pfizerovo cjepivo mora se čuvati u ultrahladnim zamrzivačima na minus 70 Celzijevih stupnjeva, ali nejasno je kako cjepivo reagira na temperature puno niže od toga.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Vezani članci

Back to top button