SVIJETVIJESTI

Nekoliko europskih zemalja obustavilo upotrebu cjepiva AstraZenece: Postoje sumnje da…

Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak su “iz opreza” obustavili upotrebu cjepiva protiv COVIDA-19 AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je cjepivo sigurno.


“Informacije kojima raspolažemo pokazuju da broj tromboemboličkih incidenata kod ljudi koji su primili to cjepivo nije veći od onog u općoj populaciji”, priopćila je u srijedu Europska agencija za lijekove (EMA)

Među tri milijuna ljudi koji su se cijepili AstraZenecinim cjepivom bila su 22 takva incidenta do 9. ožujka, navodi EMA. Podatak se odnosi na cijelu Europsku uniju te Island i Norvešku.

Danska je ranije danas objavila da privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom AstraZenece nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, podsjećajući da je još šest europskih zemalja prestalo koristiti cjepivo iz jedne serije AstraZenece.

U ponedjeljak je i Austrija privremeno zaustavila cijepljenje dozama cjepiva AstraZenece iz jedne serije dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije.

EMA je istražila taj slučaj i zaključila da nema poveznice između tog smrtnog ishoda i cjepiva britansko-švedske tvrtke.

No, cijepljenje spomenutim cjepivo su također obustavile i Estonija, Litva, Latvija i Luxembourg. Oko milijun doza cjepiva iz sporne serije je dostavljeno u 17 zemalja.

Prema najnovijim informacijama, seriju cjepiva AstraZenece u četvrtak poslijepodne je privremeno obustavila i Italija. Kako se doznaje od izvora bliskog zdravstvenim vlastima, ispituje se smrt dvojice muškaraca na Siciliji koji su nedavno bili cijepljeni AstraZenecom.

Talijansko regulatorno tijelo (Aifa) je tek kratko priopćilo da “iz opreza” obustavlja korištenje doza iz jedne serije AstraZenece, ali da za sada nije potvrđena nikakva veza između cjepiva i “ozbiljnih popratnih pojava”.

Za Stephena Evansa, profesora farmakoepidemiologije s Londonskog fakulteta za higijenu i tropske bolesti, odluka spomenutih zemalja se temelji na “vrlo opreznom pristupu” uslijed izoliranih slučajeva u Europi.

Smatra također da “ravnoteža između rizika i korisnosti cjepiva” ide na ruku AstraZenece.

Da korist premašuje rizike mišljenje je i EMA-e koja je danas priopćila da trenutno nema pokazatelja da je cjepivo prouzročilo spomenute nuspojave te da se može nastaviti s upotrebom cjepiva. EMA također dodaje da će istražiti slučajeva zgrušavanja krvi.

AstraZeneca pak, koja je proizvela cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, branila je sigurnost svog proizvoda.

“Sigurnost cjepiva je temeljito provjerena u kliničkim ispitivanjima tijekom III. faze i podaci (…) potvrđuju da se cjepivo općenito dobro podnosi”, rekao je glasnogovornik grupacije za AFP.

I britanska vlada je ocijenila cjepivo “sigurnim” i “djelotvornim”.

Druge zemlje, poput Švedske, Španjolske i Nizozemske, objavile su da nastavljaju s korištenjem cjepiva AstraZenece.

Danska je cijepljenje AstraZenecom obustavila na dva tjedna, što je poremetilo kalendar cijepljenja u toj zemlji. Danska je inače među zemljama koje predvode u cijepljenju u Europi.

Randrup Thomsen, profesor virologije na sveučilištu u Kopenhagenu je kazao da mu je ,”s obzirom na broj cijepljenih, teško vjerovati da postoji neki pravi problem, ali je važno da se provede jedna temeljitija studija”.

U Danskoj, koja broji 5,8 milijuna stanovnika, do sada je cijepljeno 13,4 posto populacije barem jednom dozom cjepiva protiv COVIDA-19. Jedna četvrtina je cijepljena AstraZenecom.

www.medjugorje-news.com

Izvor
dnevnik.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er