CRKVA

Napadi i oskvrnjivanje katoličkih crkvi se nastavljaju

Od rujna je zabilježeno još šest slučajeva vandalizma protiv Katoličkih crkvi. Uznemirujući trend vandalizma i narušavanja crkvene imovine nastavio se naizgled nesmanjenim trendom. Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država, koja prati napade na njihovoj web stranici, sada je ažurirala njihov popis tako da uključuje otprilike 101 napad na lokalne župe od svibnja 2020.

U rujnu je USCCB naveo samo 95 incidenata. Još šest vandalskih djela počinili su nepoznati napadači u posljednjih mjesec dana. Dvije od njih došle su posljednjih tjedana, a crkve su prijavljivale grafite i uništavanje imovine u Denveru, odnosno Miamiju piše Aleteia.

Oskvrnuće katoličkih crkvi diljem SAD-a

Katolička crkva sv. Marte, Miami, Florida 30. rujna 2021. napadnut je i uništen Isusov kip na ulazu u crkvu svete Marte. CBS Miami javlja da je nepoznati napadač srušio glavu kipa. Dodatno su oštećene ruke, pri čemu je jedna potpuno uklonjena, dok drugoj nedostaje ruka. Štete se procjenjuju u tisućama.

U ovom slučaju, vandali su odvojili vrijeme da podignu glavu kipa i bace je preko ograde. Prema WSVN News -u, incident je uhvaćen na nadzornim snimkama, ali video nije doveo do uhićenja ili identifikacije vandala. Katolička zajednica Svete Marte izrazila je frustraciju zbog druge pojave vandalizma nad njihovom imovinom u mjesec dana. Događaji su se dogodili u razmaku od točno mjesec dana, što je dovelo neke do pitanja da li postoji neko značenje iza tog vremena. Ipak, Mary Rose Agosta, glasnogovornica Nadbiskupije Miami, podržala je katoličke vrijednosti opraštajući vandalima. Rekla je: “Mislim da bi naša ljudska priroda rekla da je to netko tko pati i u boli je”, rekla je Agosta. “Da, oproštaj, to je ono o čemu govorimo, ali u isto vrijeme to ne možemo zaboraviti jer je to zločin.”

Katedralna bazilika Bezgrešnog začeća, Denver, Colorado Ujutro 11. listopada 2021. godine, skupština katedralne bazilike Bezgrešnog začeća pronašla je grafite na ulaznim vratima. Crvenom bojom ukrašen je izraz “Sotona živi ovdje”, dok su stupovi pored portala glasili “Isus je bio ovdje”.

crkvi

Vandali su zatim preskočili ogradu kako bi pokvarili sporedna vrata zgrade. Raspršena po brončanom Kristovom muralu sa svecima i papama, istom crvenom bojom pisalo je “silovatelji djece”, uz pogrdni izraz za homoseksualne muškarce. Platforma obližnjeg kipa također je označena riječima “Sotona” i “ljubav pobjeđuje”. Prema Washington Examiner -u, Denverske crkve posljednjih su mjeseci posebno pogođene takvim vandalizmom. Od svibnja 2020. godine 25 katoličkih lokacija prijavilo je napade. To uključuje i nedavnu provalu u Katoličku crkvu Cure d’Ars, gdje su vandali pobjegli sa tabernakulom punim posvećenih hostija.

USCCB Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država nije imala dovoljno načina za borbu protiv alarmantnog trenda napada na Crkvu. U srpnju, izvješćuje Yahoo, nadbiskupi Thomas Wenski iz Miamija i Paul Coakley iz Oklahoma Cityja objavili su priopćenje u kojem osuđuju nasilje. Upozorili su da bi kontinuirani trend mogao ukazivati ​​na slabljenje duhovnog zdravlja u društvu.

Napisali su: “Bilo da su oni koji su počinili ta djela bili problematični pojedinci koji su vapili za pomoći ili agenti mržnje koji su pokušavali zastrašiti, napadi su znakovi društva kojem je potrebno ozdravljenje”, rekli su nadbiskupi. “U onim incidentima gdje su ljudski postupci jasni, motivi još uvijek nisu. Dok se trudimo razumjeti uništavanje ovih svetih simbola nesebične ljubavi i predanosti, molimo se za sve koji su to uzrokovali, i ostajemo na oprezu protiv više toga ”, dodali su. Uz nekoliko osumnjičenih u ovih 101 slučaja, a još manje uhićenja, USCCB ne može učiniti ništa drugo nego uputiti vjernike da se mole za te problematične pojedince. Dok se ne poduzmu mjere, nastavit će na svojim web stranicama dokumentirati slučajeve vandalizma protiv Katoličke crkve.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er