VJERA I DUHOVNOST

Nakon ubojstva katoličkog parlamentarca britanski svećenici imati će pristup teško ranjenim žrtvama

Nakon ubojstva katoličkog parlamentarca britanski svećenici imati će pristup teško ranjenim žrtvama “Ovo je uistinu ohrabrujuća vijest. Po prvi puta imamo službene policijske smjernice koje prepoznaju važnost svećenika i sakramenta posljednje pomasti”, poručuju iz Katoličke Crkve u Velikoj Britaniji.

Policija u Ujedinjenom Kraljevstvu odsad će propuštati svećenike da teško ozlijeđenim žrtvama pruže posljednju pomast, prenosi CNA. Promjena u smjernicama za policijske službenike uslijedila je nakon što je parlamentarac David Amess preminuo bez prisutnosti svećenika kojem je bilo spriječeno pristupiti mjestu zločina.

Iz Katoličke Crkve u Engleskoj stižu pozitivne reakcije uz komentar kako će promjena pomoći žrtvama teških zločina koji su vjernici:

“Ovo je uistinu ohrabrujuća vijest. Po prvi puta imamo službene policijske smjernice koje prepoznaju važnost svećenika i sakramenta posljednje pomasti”, izjavio je Nigel Parker, izvršni ravnatelj Katoličke unije Velike Britanije.

“Iznimno smo zahvalni svima uključenima u radnu grupu zbog izdavanja tako jasnog i osjetljivog niza smjernica”, dodao je Parker.

Sir David Amess bio je pripadnik Konzervativne stranke u Britanskom parlamentu te po vjeroispovijesti katolik. Na smrt je izboden 15. listopada 2021. u trenutku dok je održavao sastanak sa svojim glasačima.

Na mjesto zločina došao je i katolički svećenik, no policija mu nije omogućila pristup do teško ozlijeđenog Amessa. U objašnjenju je navodno da su tako postupili kako bi se sačuvala cjelovitost mjesta zločina i omogućio nesmetan rad hitnih službi. Svećenik je nakon toga ostao izvan zgrade i molio krunicu za ranjenog parlamentarca.

Radnom grupom koja je radila na uključenju odredbe o pripuštanju svećenika to teško ozlijeđenih žrtava predsjedali su nadbiskup Southwarka John Wilson te predstavnik Metropolitanske policije.

“U kritičnom trenutku takva duhovna i/ili obiteljska pomoć može značiti sve za one kojima je važna. Za katolike to znači mogućnost pristupa svećeniku koji će moći udijeliti odrješenje, pomazanje i popratnu molitvu – što se često naziva posljednjom pomašću. Vrlo smo zahvalni na tome”, komentirao je nadbiskup Wilson.

Optuženik za ubojstvo zastupnika Amessa je 26-godišnji Ali Harbi Ali, britanski državljanin somalijskog porijekla. Osim za ubojstvo, sudi mu se i zbog pripremanja terorističkih čina, no on odbacuje sve optužbe.

U policijskim intervjuima koji dani na uvid sudu, Ali je više puta kazao da je za cilj imao parlamentarce koji su glasali za zračne napade na Siriju, objavio je BBC.

Nakon ubojstva katoličkog parlamentarca britanski svećenici imati će pristup teško ranjenim žrtvama

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er