CRKVA

Nakon što je Benedikt XVI. upozorio na krizu u Crkvi, neki su mislili da će umrijeti za par mjeseci

Kad je Benedikt XVI. dao ostavku u proljeće 2013. godine, ‘i njemu i meni – mogu to priznati – činilo se da mu je preostalo samo nekoliko mjeseci, ali ne i osam godina’, rekao je nadbiskup Georg Gänswein, tajnik pape u miru, Benedikta, na austrijskom psihijatrijskom kongresu.

‘Sve je krenulo drugačijim smjerom’

Kao neočekivani govornik na konferenciji koju je organizirao Institut za religiju u psihijatriji i psihoterapiji u Austriji, nadbiskup Gänswein govorio je o sinovskom odnosu koji je imao s  Benediktom XVI nakon smrti vlastitog oca. Radovao se zbog ‘sve veće blizine’ koja ga spaja s Benediktom XVI., posebno kad zajedno mole krunicu u vatikanskim vrtovima. ‘Njemački papa u miru  nije očekivao da će tako dugo ostati u samostanu Mater Ecclesiae’, govori nadbiskup, dodajući: ‘Kad je dao ostavku u proljeće 2013., i njemu i meni – mogu to ovdje priznati – učinilo se da mu je ostalo još samo nekoliko mjeseci, ali ne i osam godina.’
‘Sve je krenulo drugačijim smjerom’, priznao je Božju intervenciju čovjek koji svakodnevno pomaže 93-godišnjem papi u miru.

Benedikt XVI  eksperimentirao zatvor za sve nas

Prefekt Papinskog domaćinstva kaže da je Benedikt XVI. – koji je cijepljen prošlog siječnja – osobno malo pogođen zdravstvenim ograničenjima koja proizlaze iz trenutne pandemije. ‘Gotovo kao da je papa Benedikt, ostavkom prije osam godina, odlučio proći eksperimentalni zatvor za sve nas’, kaže on. Nadbiskup je rekao da je zabrinut zbog psihološke kolateralne štete koju pandemija donosi u svijetu i zbog tabu rasprave o ‘alarmantnim brojevima samoubojstava’. Ovo je vrijeme ‘podjele i odluka’, rekao je.

‘Kriza u Crkvi kakva nije viđena stoljećima’

Osvrćući se na trenutnu situaciju u njegovoj rodnoj zemlji Njemačkoj kao i domovini Benedikta, a gdje sve ozdvanja vidljivom neposlušnošću i raskolom, nadbiskup Gänswein govorio je o postojanju ozbiljnog neslaganja u Crkvi ‘kakvo nije viđeno stoljećima’.
Osvrćući se na slučaj Njemačke, gdje su posljednjih godina podjele narasle, rekao je da se od svakog biskupa mogu očekivati ​​različiti odgovori.
Crkvu čine “sveci” i “kriminalci”, rekao je, navodeći kao primjer Majku Terezu i bivšeg kardinala Theodora McCarricka. Sveci možda neće prepoznati kriminalce koji su im bliski, priznao je, misleći na bliskost svetog Ivana Pavla II i Marciala Maciela Delgada, osnivača Kristovih legionara, koji je bio kriv za brojna zlostavljanja unutar vlastite zajednice i šire.

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er