SVJEDOČANSTVA

Svjedočanstvo svećenika: Nakon blagoslova Benedikta XVI. pobijedio sam tumor i postao svećenik

Peter Srsich, mladić čije je ozdravljenje zainteresiralo brojne svjetske medije nakon što se oporavio od tumora na prsima. Razlog interesa ležao je u tome što je ozdravljenju prethodio njegov susret s papom Benediktom, koji je blagoslovio tada 17-godišnjeg mladića položivši ruku na njegov tumor.

“Nije mogao znati gdje je tumor smješten, ali svoju ruku je stavio upravo tamo”, ispričao je mladić kojega je u susretu s Benediktom posebno ganula njegova poniznost: “Kad sam se ustao kako bih s njim razgovarao, bio sam pogođen njegovom humanošću. Za mene je bilo iskustvo poniznosti vidjeti ga koliko je bio ponizan”, rekao je Peter.

Lijepa vijest je da je taj Peter danas zdrav 28-godišnji mladić koji se prošle godine zaredio za svećenika u Denverskoj nadbiskupiji, a svoje je duhovno putovanje podijelio s nadbiskupijskom stranicom Denver Catholic.

Peter je rođen u obitelji u kojoj je otac bio katolik, a majka metodist. Čini se da je majka više držala do vjere budući da je i sam Peter kršten u metodističkoj zajednici, no nakon nekog vremena ona se obratila na katoličanstvo povukavši sa sobom i svog sina.

“Ukratko, majka je počela čitati o euharistiji i što euharistija jest i to ju je oduševilo. Bila je potpuno uzbuđena oko toga i odlučila se obratiti”, ispričao je Peter dodavši kako je skupa s njom krenuo na vjeronauk za prvopričesnike.

U to je vrijeme počeo razmišljati o duhovnom pozivu i upisivanju bogoslovije u Minnesoti, ali tim se planovima ispriječila bolest koja se prvo očitovala kao kašalj da bi liječnici kasnije zaključili kako je riječ o tumor.

“Rekli su mi da imam tumor veličine loptice za softball između prsnog koša i pluća koji je zgnječio moje lijevo plućno krilo i počeo pritiskati srce”, ispričao je 27-godišnji mladić.

Kemoterapija kojoj je bio podvrgnut teško mu je pala zbog snažnih nuspojava, a to se negativno odrazilo i na njegovu vjeru. “Odlučio sam da nema Boga i da je sve što sam naučio i vjerovao glupost”, kazao je Peter. No, Bog ga je iznenadio.

Naime, u vrijeme duhovne krize u bolnici ga je posjetio prijatelj koji mu je donio hostiju. Peter kaže kako mu nije bilo do pričesti, ali odlučio ju je primiti jer je znao da će to majku učiniti sretnom.

“Moj prijatelj je podigao hostiju i kazao: ‘Evo Jaganjca Božjega’, a naš Gospodin mi se pokazao, otkrio mi se na snažan način i progovorio mome srcu tako da sam ga bez sumnje mogao čuti u njegovim dubinama… To je bio jedan od onih trenutaka u kojima se izvana ništa ne promijeni, ali sve je zapravo promijenjeno”, prisjetio se mladić čiji se odnos s Kristom nakon tog događaja potpuno transformirao.

S vremenom se zahvaljujući tretmanu rak počeo povlačiti, a Peter je bio dovoljno dobro da je mogao otići u Rim u organizaciji zaklade Make-A-Wish, koja ispunjava želje djeci koja pate od teških oboljenja. Kako nam je poznato s početka ove priče, Peter nije samo uspio doći do Rima nego se i upoznati s tadašnjim papom Benediktom XVI, piše Bitno.net

“Imao sam otprilike 30 sekundi do minute za razgovor s njim, pa sam mu dao osnovni presjek svoje priče: ‘Imao sam rak, želim biti svećenik. Mogu li dobiti Vaš blagoslov?’ Tako mi je Papa dao svoj blagoslov. Susresti Svetog Oca, stisnuti mu ruku i primiti njegov blagoslov bio je to veliki, veliki dar”, prisjetio se Peter, koji je kazao da ga je taj događaj učvrstio u pozivu na koji ga je Bog zvao.

Govoreći o utjecaju Papina blagoslova na svoje ozdravljenje Peter je kazao: “Kemoterapija mi je pomogla u borbi protiv raka. Zaklada Make-A-Wish mi je pomogla da izdržim kemoterapiju. Saznanje da je Papa uz mene pomoglo mi je da sve to preživim, i na malen, nečudesan način, pomoglo mi je u izlječenju od raka.”

Gledajući unazad, unatoč teškim i na trenutke nemogućim situacijama Peter kaže da se cijeli njegov put do svećeničkog ređenja itekako isplatio:

“Sjajno je biti svećenikom. To je jedna od onih stvari za koje ne znate kako će ih Bog na kraju izvesti dok prolazite kroz rak i pohađate bogosloviju. Nakon što sam se zaredio sve su kušnje i patnje postale vrijedne toga.”

„Iako sam svećenik tek pet mjeseci, već sam se uvjerio kako Bog djeluje i kako se koristi ovim milostima koje mi je dao da svoj život donese drugima. To je jednostavno prekrasan život, prekrasan dar na kojemu sam jako zahvalan”, zaključio je vlč. Peter Srsich.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er