VIJESTI

Najava nove vlasti u Njemačkoj: Promjena spola na zahtjev, redefinicija obitelji, besplatni pobačaj, sankcije za molitelje pred bolnicama…

Najava nove vlasti u Njemačkoj: Promjena spola na zahtjev, redefinicija obitelji, besplatni pobačaj, sankcije za molitelje pred bolnicama… Nova vlast planira uvesti i novi oblik partnerstva: “zajednicu odgovornosti”. Takva veza, u koju mogu stupiti dvije ili više odraslih osoba, kako piše Zeit Online, u načelu je poput braka, ali bez pretpostavljene ljubavne veze

Najava nove vlasti u Njemačkoj

Novoizabrana njemačka vlast koju će pod kancelarom Olafom Scholzom formirati socijaldemokrati (SPD), Zeleni i liberali (FPD) prošlog je tjedna objavila koalicijski ugovor. Iako, kako piše Jutarnji list, o mnogim pitanjima nisu lako postigli konsenzus, ono što ih prema analizi Financial Timesa i Zeit Onlinea spaja jest želja da u vrijednosnim društvenim pitanjima budu izrazito progresivna vlast.

U skladu s tom vizijom, nova Scholzova vlast unijet će mnoge novosti koje će nadalje destabilizirati tradicionalne i kršćanske vrijednosti u Njemačkoj. Novi zakoni koje tzv. Semafor koalicija najavljuje u isto je vrijeme potvrda, ali i zamašnjak sve veće vrijednosne transformacije njemačkog društva.

Glavne promjene vezane su uz seksualnu politiku, u rasponu od spolnih manjina do pobačaja. Jedna novost je da će, rodi li se dijete u lezbijskoj zajednici, obje partnerice biti priznate kao zakonske majke. Zakon je dosad priznavao samo biološku majku, dok je partnerica morala formalno posvojiti dijete.

Slijedi i ukidanje zakona o transrodnim osobama iz 1981. godine, koji će zamijeniti “zakon o samoopredjeljenju” prema kojemu “promjenu spola” više neće odobravati suci i psiholozi, nego će dovoljna biti samo osobna izjava u matičnom uredu. Zdravstveno osiguranje odsad će pokricati cjelokupni trošak operativnog postupka “promjene spola”. Nova vlast ukinut će zabranu za darivanje krvi homoseksualnim i transrodnim osobama.

Pojam obitelji bit će podvrgnut daljnjem proširenju i relativizaciji: “Obitelj je raznolika i postoji gdje god ljudi preuzimaju odgovornost jedni za druge”. Nova vlast planira uvesti i novi oblik partnerstva: “zajednicu odgovornosti”. Takva veza, u koju mogu stupiti dvije ili više odraslih osoba, kako piše Zeit Online, u načelu je poput braka, ali bez pretpostavljene ljubavne veze. Prema najavama, na takvo što odlučiti bi se mogli bliski prijatelji ili članovi obitelji.

Medicinski potpomognutu oplodnju na teret države Scholzova vlast planira proširiti, bez obzira na bračni status ili seksualnu orijentaciju. Pobačaj će, najavljuje se, biti besplatan. Više će se ulagati u istraživanje kontracepcijskih sredstava. Ukinut će se članak kaznenog zakona po kojemu se zabranjuje oglašavati uslugu pobačaja, a zahvat pobačaja će postati i dijelom medicinske obuke.

Trudnicama koje se odluče na pobačaj i dalje će biti obavezno savjetovati se o činu pobačaja sa stručnjacima, ali to savjetovanje više neće morati biti uživo, nego će postati moguće i preko interneta.

Naposljetku, molitelji krunice pred bolnicama koji se bore za očuvanje svih nerođenih života prema ovim bi najavama bili sankcionirani. Njihove prosvjede ograničiti bi trebalo “učinkovitim zakonskim mjerama”, piše Zeit Online.

“Činjenica je da u ovoj zemlji postoji politička većina koja podržava ove promjene”, napisao je Süddeutsche Zeitung u petak. “A svi ostali će jednostavno morati živjeti s tim”, prenosi Jutarnji list.

nove vlasti u njemačkoj

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er