ZANIMLJIVOSTI

Nagrada Milovan Gavazzi dodijeljena fra Zvonku Benkoviću

„Godišnja nagrada Milovan Gavazzi za 2021.“ koju dodjeljuje struka u kategoriji zaštite kulturne baštine pripala je dr. sc. fra Zvonku Benkoviću za knjigu „Pričam ti priču. Izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja“.

Čestitka pripada i nakladnicima Zakladi Terra Tolis i Franjevačkom samostanu Tolisa, koji su prepoznali vrijednost ovoga djela i financijski potpomogli tiskanje ove značajne knjige jer ju struka naziva „vrijednim repozitorijem usmenoknjiževne baštine“.

Na Izvještajnoj skupštini Hrvatskoga etnološkog društva u Etnografskom muzeju u Zagrebu fra Zvonku je 8. prosinca svečano uručena zaslužena nagrada. U mnoštvu prijava, Komisija je izabrala i ocijenila rad te obrazložila kako je “zahvaljujući fra Zvonku prikupljena građa pripremljena i objelodanjena u opsežnom ilustriranom izdanju na 600 stranica koje sadrži i popratni rječnik manje poznatih riječi i izraza te izrazito korisne bilješke uz svaki zapis koje upućuju na izvore i kazivače.

Ovako uzorno priređeno izdanje ima neprocjenjiv doprinos zaštiti cjelokupne nematerijalne baštine toliškoga kraja.” Istaknuli su također neumorno autorovo zalaganje tijekom 30 godina, na terenu, u dostupnim arhivima i dokumentaciji istražujući, bilježeći te klasificirajući sve one usmenoknjiževne oblike koji su zastupljeni u tradicijskoj kulturi, životu i običajima toliškoga kraja. “Na osnovu školovanja stekao je uvid u vrijednost bogate usmenoknjiževne baštine kao i sva znanja kako ih prikupiti, obraditi i sačuvati za buduće generacije”, ocijenila je Komisija, prenosi bosnasrebrena.ba

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er