CRKVAVIJESTI

Nadbiskup Uzinić u pismu svećenicima predstavio nove mjere, u crkvi dozvoljeno najviše…

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je u petak 16. travnja svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima u Riječkoj nadbiskupiji pismo vezano uz službenu Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske  županije, a koja su na snagu stupile u ponedjeljak, 12. travnja i traje do 26. travnja, a nastavno na odgovor načelnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije na zatraženo službeno tumačenje spomenute Odluke. Pismo nadbiskupa Uzinić prenosimo u cijelosti:

Poštovani svećenici i posvećene osobe, dragi vjernici,

dopisom prot. br. 337/2021, od 10. travnja o. g., poslao sam svećenicima i župnicima svoje tumačenje Odluke o izmjenama Odluke o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije od 9. travnja 2021. U međuvremenu sam, potaknut različitim prigovorima, dopisom prot. br. 339/2021. od Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije zatražio službeno tumačenje spomenute Odluke. 14. travnja 2021. sam dobio odgovor načelnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji glasi: „Odlukom (u att.) ne smatraju se javna okupljanja i događanja sukladno Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) okupljanja do 20 osoba uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.“ Isto tumačenje objavljeno je naknadno kao Uputa o primjeni Odluke Stožera CZ PGŽ o zabrani održavanja svih javnih događaja i okupljanja (https://www.pgz.hr/objave/uputa-o-primjeni-odluke-stozera-cz-pgz-o-zabrani-odrzavanja-svih-javnih-dogadanja-i-okupljanja/). Ovo znači da se naša misna slavlja i druga vjernička okupljanja u crkvama ne smatraju javnim okupljanjem, ako je na njima okupljeno do dvadeset ljudi, uključujući i onoga koji predsjeda misnom slavlju ili molitvi.

Polazeći od ovoga, uz pridržavanje epidemioloških mjera i posebnih preporuka u našoj Riječkoj nadbiskupiji su od danas do 26. travnja o. g., odnosno do promjene spomenute Odluke, dozvoljena sva misna slavlja na kojima ima najviše devetnaest (19) vjernika. Na isti način dozvoljena su i druga molitvena okupljanja vjernika. Katehezu je moguće imati isključivo online.

Od epidemioloških mjera kojih smo se dužni držati ističem osobito poštivanje fizičkog razmaka od dva metra i nošenje zaštitnih maski, a napominjem da se, zbog vjernika koji na pričest dolaze nakon onoga koji se pričešćuje te imaju pravo na sigurno pričešćivanje, pričest smije dijeliti i primati isključivo na ruku. Oni svećenici koji zbog toga imaju problem u savjesti, dužni su pronaći prikladnog vjernika kojemu će povjeriti pričešćivanje u skladu s ovom obvezom.

Imam, na kraju, potrebu ovome dodati i jedno objašnjenje. Žao mi je što sam svojom prethodnom odlukom razočarao neke od vas i razumijem vaše poteškoće. Tu odluku nisam donio olako, niti zato što sam želio ograničiti pravo i želju za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Donio sam je, kao što donosim i ovu sada, u solidarnosti sa svima drugima u društvu kojemu i mi činimo dio, zato što sam želio i želim dati i naš vjernički doprinos da se doista teška situacija s pandemijom u našoj Primorsko-goranskoj županiji barem donekle stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života.

U nadi da ćemo imati razumijevanja jedni za druge i privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svih stanovnika naše Primorsko-goranske županije, preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi odluke. Molimo i za oboljele i one koji se za njih brinu, preminule i ožalošćene, kao i sve one koji imaju odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve. U molitvi da nam Bog svima pomogne s vjerom u nadi porasti u ljubavi, toj se molitvi i ja pridružujem zazivajući na cijelu našu nadbiskupiju i Primorsko-goransku županiju Božji blagoslov i nebeski zagovor trsatske Gospe od Milosti, sv. Josipa, zaštitnika Crkve i domovine, sv. Vida i svih naših svetih zaštitnika.

S poštovanjem,

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup koadjutor

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er