VJERA I DUHOVNOST

Može li Sotona baciti ljude u pakao? Pet činjenica nakon kojih će vam neke stvari biti jasnije

Sotona i njegovi demonski sljedbenici tajanstvene su figure duhovnog carstva. Muče nas svakodnevno, iako su njihovi postupci obično oku nevidljivi. Sveto pismo ima mnogo toga za reći nam o Sotoni i njegovim slugama, a tijekom stoljeća Crkva je rasla u svom razumijevanju ovih zlonamjernih duhovnih bića.

Evo pet činjenica koje pomažu rasvijetliti neke nedoumice oko ovih mračnih stvorenja.

Što je bio Sotona prije pada u tamu? Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje: “Crkva naučava da je Sotona isprva bio dobri anđeo, stvoren od Boga” (KKC 391). Tradicionalno je nazvan Lucifer, ili “svjetlonoša”, kada je bio svijetli anđeo svjetla (usp. Izaija 14:12-15). Osim toga, Crkva ima različite teorije o tome kakav je anđeo bio Sotona. Sveti Toma Akvinski tvrdi da se „Kerubini tumače kao ‘punina znanja’, dok ‘Serafi’ znače ‘oni koji gore’ ili ‘koji pale vatru’. Prema tome, Kerubini su izvedeni iz znanja; koje je spojiv sa smrtnim grijehom; ali Serafim potječe iz žara ljubavi prema bližnjemu, koja je nespojiva sa smrtnim grijehom. Stoga se prvi anđeo koji je sagriješio ne zove serafin, nego kerubin.” Međutim, ne postoji dogmatska izjava Crkve o tome je li Sotona bio kerubin ili seraf, piše Aleteia.

Može li Sotona (ili bilo koji vrag) predvidjeti budućnost? U Katekizmu stoji: “Moć Sotone ipak nije beskonačna. On je samo stvorenje, moćno iz činjenice da je čisti duh, ali ipak stvorenje” (KKC 395). Kratak odgovor je ne. Pali anđeli (kao i dobri anđeli) nemaju pristup budućnosti osim ako im je Bog ne otkrije. Kao što Isus kaže u Evanđelju po Marku: „Ali za onaj dan ili čas nitko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac” (Mk 13,32). S druge strane, mogu predvidjeti budućnost na temelju promatranja. Demoni su po prirodi iznimno inteligentni i mogu vrlo pažljivo promatrati ljude i događaje, imajući predosjećaj što će se dogoditi. U suštini oni mogu “predvidjeti” budućnost s ograničenom točnošću, ne zato što znaju nešto skriveno, već zato što su sposobni promatrati i dati opće predviđanje kao svaki pametan čovjek.

Mogu li pomicati fizičke objekte? Anđeoska bića su moćna duhovna stvorenja i imaju ograničenu moć kada je u pitanju fizička materija. Većinu vremena demoni izvode vizualne trikove negativno utječući na naš um iluzijama, čineći da se čini da se nešto kreće, a zapravo se ne kreće. Drugi put mogu pomicati fizičke objekte, tjerajući ih da lete po sobi kao što se može vidjeti u raznim horor filmovima. To je rijetka pojava, ali se može dogoditi.

Kako Sotona izgleda? Svi anđeli su čisti duhovi, što znači da ne posjeduju fizičko tijelo, iako ponekad mogu poprimiti izgled čovjeka ili nekog drugog stvorenja. Vidljivi oblik koji se često spominje u Svetom pismu ili popularnim vijestima samo je fasada, maska ​​koju stavljaju kako bismo ih mogli vidjeti svojim očima. Inače su prirodno nevidljiva bića. Umjetnici su koristili različite slike kako bi prikazali Sotonu, poput zmaja, zmije ili nekog drugog mitskog bića. Međutim, prema Sotoninoj prirodi on je bez fizičkog oblika.

Može li Sotona baciti ljude u pakao? Katekizam je vrlo jasan o ovoj temi: „Umrijeti u smrtnom grijehu bez pokajanja i prihvaćanja Božje milosrdne ljubavi znači ostati zauvijek odvojen od njega po vlastitom slobodnom izboru. Ovo stanje konačnog samoisključenja iz zajedništva s Bogom i blaženima naziva se ‘pakao’” (KKC 1033). Jednostavno rečeno, ne, Sotona ne može baciti/natjerati ljude u pakao. Odabiremo otići tamo iz vlastitog odbacivanja Boga. Sotona može utjecati na nas tijekom našeg vremena na zemlji, ali mi smo još uvijek slobodni i donosimo tu odluku na kraju naših života. Ako čovjek ode u pakao, to je zato što je tako izabrao i odlazi tamo slobodno.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er