VJERA I DUHOVNOST

Može li nas redovito pričešćivanje spriječiti od budućih grijeha?

Brojne su duhovne dobrobiti redovitog pričešćivanja, a jedna od tih dobrobiti je i jačanje naše duše, kako bismo se lakše oduprli privlačnosti budućih grijeha. Sveti Toma Akvinski objašnjava ovaj učinak sakramenta u svojoj “Summa Theologiae” tako što najprije uokviruje prigovor.

Čini se da čovjek ovim sakramentom nije sačuvan od budućih grijeha. Jer ima mnogo onih koji dostojno primaju ovaj sakrament, a koji poslije padaju u grijeh. To se ne bi dogodilo da ih ovaj sakrament čuva od budućih grijeha. Posljedično, ovaj sakrament nema učinak očuvanja od budućih grijeha.

Ovo je vrlo racionalan argument, budući da to sami doživljavamo kad god primamo svetu pričest i zatim nastavljamo svoj život grijeha. Međutim, sveti Toma Akvinski objašnjava zašto nas ova stvarnost ne bi trebala odvratiti od stvarnosti Božje milosti koja nam je dana. Ovaj sakrament čuva čovjeka od grijeha… Jer, prije svega, sjedinjujući čovjeka s Kristom kroz milost, on jača njegov duhovni život, kao duhovna hrana i duhovni lijek, prema Psalmu 103,5: “(Taj) kruh jača čovjekovo srce.” Augustin također kaže: “Pristupite bez straha; to je kruh, a ne otrov.”

Drugo, budući da je znak Kristove muke, kojom se pobjeđuju đavli, odbija sve napade demona. Stoga Krizostom kaže: “Poput lavova koji izlučuju vatru, tako odlazimo od tog stola, postajući strašni đavlu.” U isto vrijeme, ključ za sprječavanje budućih grijeha ovisi o otvorenosti osobe Božjoj milosti. Učinak ovog sakramenta prima se prema čovjekovu stanju: takav je slučaj sa svakim djelatnim uzrokom utoliko što se njegov učinak prima u materiji prema stanju materije. Ali takvo je stanje čovjeka na zemlji da njegova slobodna volja može biti sklona dobru ili zlu.

Dakle, iako ovaj sakrament sam po sebi ima moć čuvanja od grijeh, ipak ne oduzima čovjeku mogućnost ponavljanja grijeha. Ako primamo pričest u stanju grijeha, odvojeni od Božje milosti, tada ćemo vjerojatno nastaviti griješiti u doglednoj budućnosti. Međutim, ako smo otvoreni i primamo Božju milost cijelim srcem, Bog će nam pomoći u našem trenutku potrebe, štiteći nas od budućih iskušenja.

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er