EUROPAVIJESTI

Moskva protjeruje direktoricu nevladine udruge koja je bila povezana sa Sorosem

Zamjenik predsjedatelja ruskog Vijeća sigurnosti Medvedev rekao je novinarima da dobro financirane skupine koriste svoju mrežu u Rusiji kako bi “pogoršale unutarnju političku situaciju u određenim regijama, uključujući profitne skupine s kojima se povezuju.

U studenome 2020. Duma je raspravljala o novom zakonu koji će proširiti definiciju stranih agenata, omogućavajući da se ta oznaka primjenjuje ne samo na nevladine organizacije i medijske organizacije, već i na obične građane.

Ruska vlada namjerava protjerati istaknutu aktivisticu za ljudska prava, a bivši predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da postoji koordinirana kampanja međunarodnih organizacija za poticanje nemira u Rusiji, najvećoj državi na svijetu, piše Russia Today

Vanessa Kogan, direktorica projekta Stichting Justice Initiative, rekla je za britanski list Guardian da su je ruske vlasti obavijestile o opozivu boravka u Rusiji. Sada ima dva tjedna da napusti zemlju u kojoj živi više od deset godina. Ima i dvoje djece s ruskim državljaninom.

Inicijativa Stichting Justice je nevladina organizacija koja, kaže, pruža pravnu potporu Rusima u slučajevima uočenih kršenja ljudskih prava. Posljednjih je organizacija manje otvorena za financiranje, ali 2010. i 2011. godine financirali su ga nizozemska vlada i mađarski milijarder George Soros putem svoje skupine za pritisak “Otvorenog društva”, koja je zabranjena u Rusiji i proglašena “nepoželjnom”.

Koganin rad se usredotočio na područje Sjevernog Kavkaza, gdje je njezina skupina zastupala ljude koji su navodno bili zlostavljani od vlasti. Njezina aktivnost na većinski muslimanskom području donijela je napetosti s lokalnim čelnicima, poput Ramzana Kadirova, prvog čovjeka Republike Čečenije.

Zamjenik predsjedatelja ruskog Vijeća sigurnosti Medvedev rekao je novinarima da dobro financirane strane skupine koriste mrežu u Rusiji kako bi “pogoršale unutarnju političku situaciju u određenim regijama”.

Dalje je dodao da te nevladine organizacije “ovise o internetskim medijima i koriste se raznim izmišljenim razlozima za prepisivanje događaja iz naše nacionalne povijesti.” Nazvao je ovo “velikom informativnom kampanjom koja se provodi radi diskreditacije vodstva određenih teritorija i saveznih subjekata”.

U studenom 2020. Duma je raspravljala o novom zakonu koji će proširiti definiciju stranih agenata, omogućavajući da se oznaka primjenjuje ne samo na nevladine organizacije i medijske organizacije, već i na obične građane. Sjedinjene Države su 2018. zatvorile rusku državljanku Mariju Butinu, tvrdeći da je bila strani agent koji djeluje u ime Moskve. Vlasti tvrde da se infiltrirala u organizacije sklone konzervativcima kako bi promovirala bolje veze između Washingtona i Kremlja. Dobila je pet mjeseci zatvora, od čega dio u samici, prije nego što je deportirana natrag u Rusiju.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er