ZANIMLJIVOSTI

FOTO Moćni zaštitnik: Dvije francuske crkve posvećene svetom Mihaelu “čudesno” su spašene od stravičnih požara

FOTO Moćni zaštitnik: Dvije francuske crkve posvećene svetom Mihaelu “čudesno” su spašene od strašnih požara, piše Aleteia

Uz plamen samo nekoliko metara od njihovih vrata, oba ova drevna vjerska spomenika još uvijek stoje zahvaljujući vatrogascima … i maloj pomoći svetaca. Nedavni razorni toplinski val u Europi doveo je do smrti više od 1500 ljudi. Također je dovelo do strašnih šumskih požara koji su uništili tisuće hektara zemlje.

Ipak, bilo je nevjerojatnih priča o vjerskim građevinama koje su za dlaku izbjegle ovim smrtonosnim požarima. S temperaturama koje su početkom ovog tjedna u Francuskoj dosezale i preko 40 stupnjeva Celzijusa, neka su područja postala osjetljiva na šumske požare. U nedjelju je požar progutao 1500 hektara oko opatije Saint-Michel de Frigolet.

Opatija iz 12. stoljeća, koja se nalazi na južnoj obali Francuske, dom je Reda kanonika iz Prémontréa, ili premonstrata, i prima hodočasnike, kao i nereligiozne posjetitelje koji žele trenutak predaha. U nedjelju su redovnici morali napustiti svoj dom jer se vatra brzo približavala njihovim zidovima.

Srećom, vatrogasne su službe neumoljivo radile kako bi spasile povijesno mjesto bogato poviješću i arhitekturom. Glasnogovornik francuskih vatrogasnih službi — objavio je nekoliko slika iz zraka tri dana nakon požara koje pokazuju ne samo ozbiljnost požara, već i koliko je samostan bio blizu uništenja:

Kao što se može primijetiti, opatija je posvećena arkanđelu svetom Mihaelu. Činilo se da je moćni zagovornik također bio pri ruci u drugoj vjerskoj građevini nazvanoj u njegovu čast sljedećeg dana na zapadnoj obali Francuske. Opisane kao “gotovo čudesne” od strane francuskih novina Ouest France, kapelica koja se nalazi na vrhu Mont Saint-Michel de Brasparts bila je opasno blizu da je proguta plamen u ponedjeljak navečer da nije bilo povoljnih vjetrova… ili možda zagovoru zaštitnika sv. Mihaela

Kao što možete vidjeti na dojmljivoj slici ispod, 1700 hektara oko kapelice iz 18. stoljeća potpuno je uništeno u požaru, no zahvaljujući 260 vatrogasaca koji su bili prisutni na samom vrhuncu požara, plamen je ugašen tek nekoliko metara od zgrade.

Dok su vatrogasci obavili nevjerojatan posao održavajući ove povijesne građevine sigurnima i očuvanima (baš kao što su učinili s katedralom Notre Dame u Parizu), možda im je ipak malo pomogao jedan od najmoćnijih arkanđela, koji je usput rečeno čuvar katolička crkvi.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er