CRKVAVJERA I DUHOVNOST

MOĆ VJERE Ni tamnice, ni okovi, pa ni sama smrt nisu ga spriječili da svjedoči svoju vjeru! Njegova snažna pisma su otkrila sve!

MOĆ VJERE Iz pera Franza Jägerstättera na hrvatskom jeziku stiže snažna knjiga “Pisma i zapisi iz zatvora”, po kojoj je slavni redatelj Terrence Malick snimio film Skriveni život.

Nakladnička kuća Verbum upravo je objavila hrvatsko izdanje ove knjige koja donosi potresnu životnu priču Franza Jägerstättera, jednostavna austrijskoga seljaka, sakristana i oca troje djece, koji je odbio služiti u njemačkim oružanim snagama jer je sudjelovanje u Hitlerovoj borbi za osvajanje svijeta doživljavao kao osobni grijeh.

Franz je u zatvoru bio od ožujka 1943. do 9. kolovoza iste godine kada je nad njim izvršena smrtna kazna odrubljivanjem glave. U mjesecima u zatočeništvu i pred izvršenje smrtne kazne oslonac mu je bio odnos sa suprugom Franziskom prepun ljubavi, s kojom razmjenjuje dirljiva pisma, sva sabrana u ovoj knjizi.

Osim zatvorskih pisama, ova jedinstvena knjiga sadrži i Franzove potresne duhovne zapise iz razdoblja nakon smrtne presude, sve do pogubljenja, koja daju ganutljiv uvid u njegov duboki nutarnji razvoj i snagu vjere zbog koje je ostao pri svojoj odluci, za što je u konačnici dao život i pokazao moć vjere..

Franza Jägerstättera, kojega su mnogi prezreli kao neodgovorna luđaka ili “samoubojicu”, beatificirao je papa Benedikt XVI. 2007. godine zbog hrabre odluke po savjesti i dosljedna kršćanskoga djelovanja, istaknuvši ga kao mučenika i uzor otpora državno-totalitarističkoj sili.

Toplina, autentičnost, vjera, ljubav i nježnost kojima odišu njegova pisma i zapisi kojima se oprašta od svojih najmilijih i od ovozemnoga života čine ovu knjigu jedinstvenom i obogaćujućom za svakoga čitatelja, poručuju iz nakladničke kuće Verbum.

“Zapisat ću neke riječi kako mi izlaze iz srca. To što ih pišem okovanim rukama bolje je nego da ih pišem okovane volje. Bog očito ponekad pokazuje snagu koju daje ljudima koji ga ljube i ne daju prednost svjetovnom pred vječnim. Ni tamnice, ni okovi, pa ni sama smrt nisu u stanju odvojiti nas od ljubavi Božje niti nam oduzeti vjeru i slobodnu volju. Božja je snaga nepobjediva”, izvadak je iz ove knjige.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Back to top button