CRKVAMEĐUGORJE

MISA ZADUŠNICA ZA MONS. HOSERA U MEĐUGORJU: “Bio nam je sigurno utočište nakon tolikih godina neizvjesnosti”

”Prepun životnoga i profesionalnoga iskustva, stigao je u Međugorje i postao jedan od nas. Sa svojim blagim osmijehom i odlučnošću čovjeka koji zna zašto je tu, neizmjerno pobožan Gospi, bio nam je sigurno utočište nakon tolikih godina neizvjesnosti. Produžena ruka svetoga oca Franje u Međugorju”, kazao je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije pred početka Mise zadušnice u Međugorju za nadbiskupa Henryka Hosera piše Radio Mir Međugorje

Kazao je i kako nas ”usred ljudske žalosti zbog rastanka s Vama, ni za trenutak ne napušta ona drugačija radost, zbog budućega susreta u Očevu domu”.

”A ovaj krš koji vas je prigrlio i zavolio, nastavit će odzvanjati onu drevnu Mater Dei, ora pro nobis, dok oči s nadom gledaju u kameniti obzor i raskoš zalazećega sunca, dok prsti žuljavi i dalje prevrću krunicu po rukama, dok se jutrima širi miris novoga dana. I vas ćemo se uvijek zahvalno sjetiti. Sretni smo da smo Vas imali, da ste bili s nama. Molimo Boga da Vam, uz zagovor Kraljice mira, podari mir u svojoj vječnosti.

Zauvijek ostajete upisani u naša srca, naše živote i naše Međugorje”, kazao je fra Miljenko Šteko na početku svete Mise koju je predslavio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto u koncelebraciji s biskupom mostarsko-duvanjskim Petrom Palićem, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem te još dvojicom biskupa i 95 svećenika.

Na misi su bili i brojni župljani i hodočasnici kako bi zahvalili Bogu za nadbiskupa Hosera koji je mnogo učinio za župu Međugorje od 2017. godine. O njegovim zaslugama u svojoj homiliji govorio je i nuncij Pezzuto koji je nadbiskupa Hosera upoznao još dok je bio misionar u Ruandi, a mons. Pezzuto u to vrijeme kako je rekao bio mladi tajnik u tamošnjoj Apostolskoj nuncijaturi.

Osvrnuo se na neke dijelove njegove biografije, a potom izdvojio ”vrijedan doprinos koji je mons. Hoser dao ovdje, u Međugorju, u svojoj trogodišnjoj službi, najprije kao posebni izaslanik Svete Stolice, a zatim i kao apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, s poslanjem pastoralnog karaktera”.

”Izgrađuje nas njegov svećenički život, kojega je živio kao čovjek pravedan, u  biblijskom smislu, duboko svjestan svoje stvarnosti – svećenika Boga Svevišnjega.

U ovoj prigodi, želim naglasiti njegovu vidljivu marijansku pobožnost, koja ga je učinila posve posvećenim fenomenu Međugorja i ostvarenju pastoralnog traga kojega je papa Franjo želio dati ovome mjestu”, kazao je mons. Pazzuto pozvavđi potom ”cijeli liturgijski skup da izrazi duboku zahvalnost Bogu koji je poslao mons. Hosera u Međugorje, njegovoj redovničkoj obitelji (Palotincima), njegovoj rodnoj obitelji, kao i franjevcima koji su ga prihvatili”.

”Posebno zahvaljujem fra Perici Ostojiću, koji je surađivao s mons. Hoserom tijekom posljednje tri godine, kao njegov tajnik. Sigurni smo da je mons. Hosera u Raju dočekala Djevica Marija, kojoj je ovdje u Međugorju posebno služio, promičući štovanje i pobožnost Gospi u kristološkom i kristocentričnom svjetlu. Stoga povjeravamo Mons. Hosera Kraljici Mira i Božjega milosrđa”, zaključio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto svoju homiliju na misi zadušnici za mons. Henryka Hosera u Međugorju.

Na kraju misnog slavlja nazočnima kardinalu, nadbiskupu i biskupima zahvalio se međugorski župnik fra Marinko Šakota.

”Hvala papi Franji što nam je poslao nadbiskupa Hosera, a hvala i mons. Hoseru za sve što je učinio za Međugorje, a to što je učinio jako je puno i od velike važnosti”, kazao je fra Marinko na kraju misnog slavlja.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button