CRKVAMOLITVEVJERA I DUHOVNOST

MILOSRDNI ISUS Kako uvesti Milosrdnog Isusa u obitelj da nađete mir i zaštitu

MILOSRDNI ISUS „Čovječanstvo neće naći mira dok se s pouzdanjem ne obrati mome milosrđu,“ rekao je Isus svetoj Faustini.

U sadašnjoj situaciji nam ove riječi sigurno zvuče ozbiljnije i dublje se usijecaju u dušu nego bilo kada prije. Skloniti se u sigurnost Božjeg milosrđa koje se obilno izlijeva iz Presvetog Srca znači imati mir u srcu usprkos olujnom nevremenu. Uvedite Milosrdnog Isusa u obitelj i dobit ćete mir, povezanost i siguran put prema svetosti.

Pet načina štovanja Božjeg milosrđa u obitelji

Po svetoj Faustini Isus je obećao silne milosti onima koji budu štovali Božje milosrđe. Evo osnovnih pet načina kako to možemo činiti u svojim obiteljima i približiti pobožnost svojoj djeci.

1. Štovanje slike Milosrdnog Isusa

Slika Milosrdnog Isusa prikazuje Uskrslog Krista raširenih ruku, a iz njegovog boka izlaze dvije zrake: bijela i crvena. Sam Isus je sv. Faustini objasnio značenje tog prizora:

TE DVIJE ZRAKE ZNAČE KRV I VODU – BLIJEDA ZRAKA OZNAČAVA VODU KOJA OPRAVDAVA DUŠE; CRVENA ZRAKA OZNAČAVA KRV KOJA JE ŽIVOT DUŠA… TE DVIJE ZRAKE POTEKLE SU IZ NUTRINE MOJEG MILOSRĐA U TRENUTKU KAD JE  MOJE UMIRUĆE SRCE PROBODENO KOPLJEM NA KRIŽU. TE ZRAKE ŠTITE DUŠE OD GNJEVA OCA MOJEGA. BLAGO ONOMU TKO BUDE ŽIVIO U NJIHOVOJ SJENI JER GA NEĆE STIĆI PRAVEDNA BOŽJA RUKA.  (DN 299)

Prvi korak u štovanju Božjeg milosrđa je slika Milosrdnog Isusa. Upoznajte se s ovom milosnom slikom i prenesite svoja saznanja djeci. Više o slici možete pronaći ovdje. Pripremile smo vam predložak za bojenje prema originalnoj slici Milosrdnog Isusa i možete ga preuzeti ovdje.

Dok razgovarate s djecom o Božjem milosrđu, bojice u ruku. Ne sramite se pridružiti djeci! Bojenje slike može biti odlična prilika za razmatranje neizmjernog Božjeg milosrđa. Isus kaže: „Moj pogled s te slike je moj pogled s križa.“ (Dn 326)

Ako još niste nabavili lijepu reprodukciju ove milosne slike za svoj dom, možete napraviti malu izložbu dječjih crteža ili bojanki Milosrdnog Isusa. Poticaj za isticanje slike Milosrdnog Isusa u svom domu prepuštamo samom Isusu koji Faustini kaže sljedeće:

OBEĆAVAM DA DUŠA KOJA BUDE ŠTOVALA OVU SLIKU, NEĆE PROPASTI. OBEĆAVAM TOJ DUŠI POBJEDU NAD NEPRIJATELJIMA VEĆ NA ZEMLJI, A OSOBITO U ČASU SMRTI. JA SAM BRANIT ĆU JE KAO SVOJU ČAST. (DN 48)

2. Štovanje svetkovine Božjeg milosrđa

Upravo zato postoji ovaj tekst da vas ohrabrimo da posebno obilježite nedjelju Božjeg milosrđa u svojoj obitelji. Možete to napraviti vrlo jednostavno. Prije svega pripremom koju vam nudimo, a onda i malim detaljima koji će vas cijeli dan podsjećati na svetkovinu.

Obiteljski stol uredite tako da vas podsjeća na dvije zrake koje izlaze iz boka Kristova: crvena i bijela. Isti motiv možete ponoviti na desertu kojeg ste pripremile za nedjelju. Ako nemate stolnjake i nadstolnjake prikladnih boja, nudim trik jedne drage prijateljice: lagano izglačajte salvete i uredno ih posložite kao nadstolnjak. Drugi trik iste mudre žene: iskoristite okvir za fotografije i umetnite sliku Milosrdnog Isusa kojoj ćete dati centralno mjesto za svojim obiteljskim stolom.

Naravno, najvažnija je duhovna proslava na koju nas spomenuti detalji tek podsjećaju. Budući da trenutno nije moguće pristupiti sakramentima, osigurajmo vrijeme tišine u kojem ćemo pobuditi u srcu istinsko kajanje što smo svojim grijesima uvrijedili neizmjerno Božje milosrđe i dobrotu. Duhovno se sjedinite s misnom žrtvom koju pratite preko medija i iskoristite priliku duhovne pričesti. Ne zaboravite objasniti svojoj djeci da kada klečimo za vrijeme prijenosa, ne klečimo pred televizorom ili računalom, nego u duhu se prenosimo pred Presveti Sakrament i klanjamo mu se. Ako pratite slavlje iz svoje biskupije ili župe, okrenite se zaista u smjeru svetohraništa svoje crkve.

3. Krunica Božjeg milosrđa

Ako već niste, naučite djecu kako moliti ovu jednostavnu i milosnu krunicu i uvedite je u molitvenu praksu svoje obitelji. Sam Isus naučio je svetu Faustinu kako je moliti. U ovoj molitvi prikazujemo „Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo“ Isusa Krista Bogu Ocu i sjedinjujemo se sa žrtvom koju je podnio na križu za spasenje cijeloga svijeta. Tako molitvom krunice Božjeg milosrđa vršimo djelo milosrđa prema bližnjima s kojima i za koje molimo.

KĆERI MOJA, MIO MI JE GOVOR TVOGA SRCA.  PRIBLIŽIT ĆEŠ MI ČOVJEČANSTVO PO MOLITVI OVE KRUNICE. (DN 929)

Kako moliti krunicu Božjeg milosrđa možete pronaći ovdje. Poticaj ponovno prepuštamo Isusu:

NEPRESTANO MOLI OVU KRUNICU (BOŽJEG MILOSRĐA OP. UR.) KOJU SAM TE NAUČIO. TKO GOD JE BUDE MOLIO PRIMIT ĆE VELIKO MILOSRĐE U ČASU SMRTI. (DN 687)

4. Štovanje Časa milosrđa

U vrijeme Isusove smrti na križu, u 3 sata poslijepodne, posebno se časti Božje milosrđe. Možemo tada izreći kratki zaziv koji je Isus naučio svetu Faustinu: O Krvi i Vodo, što potekoste iz Srca Isusova, kao izvor Milosrđa za nas, uzdam se u tebe. Neka to bude mali molitveni predah usred dana. Možete na mobitel staviti podsjetnik sa zvonom dok se ne naviknete.

U TRI SATA ZAZIVAJ MOJE MILOSRĐE OSOBITO ZA GRJEŠNIKE I MAKAR NA KRATAK TRENUTAK URONI U MOJU MUKU, OSOBITO U MOJU NAPUŠTENOST U TRENUTKU UMIRANJA. TO JE SAT VELIKOG MILOSRĐA ZA ČITAV SVIJET. DOPUŠTAM TI UDIO U MOJU SMRTNOJ MUCI. U TOM SATU NEĆU ODBITI NIŠTA DUŠI KOJE ME MOLI PO MOJOJ PREGORKOJ MUCI…(DN 1320)

5. Širenje slave Božjeg milosrđa

Prenoseći svojoj djeci ljubav prema Milosrdnom Isusu i pobožnost prema Božjem milosrđu već ste na dobrom putu širenja slave Božjeg milosrđa. Preko Vaše obitelji ova će se pobožnost polako širiti i izvan granica Vašeg doma. Časteći Božje milosrđe iskusit ćete brojne milosti o kojima ćete pričati svojim prijateljima, susjedima i svima koje susretnete. Sigurna sam da ćete sve dubljim uranjanjem u Božje milosrđe postići onaj mir „koji je iznad svakog razuma“ (usp. Fil 4,7) . Tako ćete na pitanje: Kako zadržiš mir u teškim situacijama? jednostavno odgovoriti: Kad se nađem pred problemom ili nedoumicom, kad me životne situacije pritišću, ja ponavljam:

ISUSE, UZDAM SE U TEBE!

www.medjugorje-news.com/

Izvor
zenavrsna.com
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er